OMSTRIDT: Sputnik V-vaksinen og prosessen med å teste den ut har blitt kritisert, blant annet for å mangle transparens. Men nå uttaler engelske forskere i en lederartikkel i The Lancet at vaksinen ser ut til å være både trygg og effektiv. 

Foto: Gamaleya National Center

The Lancet: Russisk vaksine ser ut til å være trygg og effektiv

Resultater fra en fase 3-studie på den russiske koronavaksinen «Sputnik V» tyder på at den forebygger ni av ti sykdomstilfeller. 

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Resultatene, som er publisert i The Lancet, bygger på oppfølging av nesten 22.000 deltakere, som enten har fått to doser med vaksine eller to placeboinjeksjoner.

Etter 27 dagers oppfølging etter andre dose, fikk 78 personer symptomer på en covid-19-infeksjon. 

0,1 prosent av dem som var i gruppen som hadde fått vaksine. 1,3 prosent i placebogruppen. Det gir en vaksineeffekt på 91,6 prosent, skriver svenske Dagens Medicin.

Totalt inntraff det 20 tilfeller av moderat eller alvorlig covid-19, men ingen av disse var i den vaksinerte gruppen.

Forskere fra Gamaleya National Center i Moskva mener videre at vaksineeffekten ser ut til å være lik, uavhengig av alder, men det er ikke mulig å si noe mer konkret om effekt i ulike aldersgrupper på grunn av for få sykdomstilfeller. Man vet heller ikke hvor lang varighet vaksinen har.

Når det gjelder bivirkninger, anser forskerne at vaksinen er «veltolerert» Ingen alvorlige bivirkninger er fremkommet i løp av studietiden.

Den russiske vaksinen bygger på samme prinsipp som Astra Zeneca/Oxford-vaksinen. Det genertiske materialet i koronavirusets spikeprotein leveres til kroppens celler ved hjelp av et ufarlig fokjølelsesvirus, hvorpå cellene begynner å produsere antigener som immunforsvaret lærer seg å kjenne igjen.

Utviklingen av Sputnik-vaksinen har vært omstridt og blitt kritisert for å mangle transparens.

– Men de resultatene som nå legges frem, er tydelige og innebærer at Sputnik er en vaksine som kan brukes for å forhindre sykdom, skriver to britiske forskere i en lederkommentar i The Lancet.

Sputnik V ble allerede i fjor godkjent for bruk i Russland og har siden blitt godkjent i flere andre land. Det er også sendt søknad til EMA for godkjenning.

Powered by Labrador CMS