ÅPNER OPP: Statsepidemiolog Anders Tegnell åpner for at helsepersonell kan prioriteres opp. 

Foto: Skjermbilde SVT

Sverige åpner for å flytte helsepersonell frem i vaksinekøen

I Sverige, som i Norge, har det vært personer med risiko for alvorlig sykdom eller død som har vært først i vaksinekøen. Men nå åpner også svenske folkehelsemyndigheter for å vaksinere smitteutsatt helsepersonell.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Vaksinasjon av omsorgspersonell prioriteres opp, kunngjorde Folkhälsomyndigheten (FMH) tirsdag. Dette kan for eksempel dreie seg om ansatte i intensivbehandling, utdypes det.

– Vi forstår at man kanskje trenger å gjøre regionale justeringer, sier statsepidemiolog Anders Tegnell til svenske Dagens Medicin, men understreker at å beskytte dem som bor i omsorgsboliger fortsatt er den største prioriteringen.

I Sverige, som i Norge, har helsepersonell gått hardt ut og krevd at personell som jobber innen intensiv- og akuttbehandling må prioriteres opp i vaksinekøen.

Flere regioner, deriblant Skåne og Västra Götaland har allerede varslet at de vil vaksinere nøkkelpersonell på sykehusene før personer som står først i vaksinekøen. Et viktig argument har vært at det ellers kan bli store problemer med å få ivaretatt de syke.

Som Dagens Medisin skriver, har over halvparten av Sveriges regioner mindre enn 20 prosent ledige intensivplasser. 13 av de 21 regionene er dermed nær smertegrensen for hvor mange intensivpasienter de nå kan ta imot.

Powered by Labrador CMS