
BEDRE BESKYTTELSE: Forskerne virustestet over 225.000 kanadiere før de dro slutningen om at personer med blodtype 0 har lavere risiko for å smittes av koronaviruset og lavere risiko for å bli alvorlig syk eller dø.
Foto: Colorbox
BEDRE BESKYTTELSE: Forskerne virustestet over 225.000 kanadiere før de dro slutningen om at personer med blodtype 0 har lavere risiko for å smittes av koronaviruset og lavere risiko for å bli alvorlig syk eller dø.
Foto: ColorboxEnda en studie bekrefter sammenheng mellom blodtype og smitterisiko
Personer med blodtype 0 har 12 prosent lavere risiko for å smittes av koronaviruset og 13 prosent lavere risiko for å bli alvorlig syk eller dø, ifølge kanadisk studie.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Foreløpige studier i flere land, deriblant Norge, har pekt på en sammenheng mellom blodtype og mottakelighet for koronasmitte.
En stor dansk studie fra oktober bekreftet hypotesen. Det samme gjør en kanadisk studie, publisert i Annals of Internal Medicin, skriver svenske Dagens Medicin.
Forskerne virustestet over 225.000 kanadiere før de dro slutningen om at personer med blodtype 0 har 12 prosent lavere risiko for å smittes av koronaviruset og 13 prosent lavere risiko for å bli alvorlig syk eller dø.
Dette sammenlignet med personer med blodtype A, AB og B. Studien viser også at personer som er Rh-negative har noe bedre beskyttelse.
Funnet får dog ingen praktisk betydning for behandlingen av covid-19-infeksjon.
Hvorfor personer med blodgruppe 0 ser ut til å ha større motstandskraft mot koronaviruset sammenlignet med andre blodtyper, er ikke undersøkt. Det er også uklart om bedre beskyttelse gjelder både mottakelighet for infeksjon og hvor alvorlig syk en smittet person blir.
– Det meste tyder på at det fremfor alt handler om mottakelighet, sier Johan Nordgren, som er dosent i medisinsk mikrobiologi ved Linköpings universitet, ifølge Dagens Medicin.