KUN OSLO FØRST: – Av praktiske hensyn og for å redusere risiko i forbindelse med en komplisert logistikk er Oslo-området valgt. Dette er også det området i Norge som har høyest smittetrykk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Illustrasjon: Getty Images

Foto:

Kan få vaksiner allerede julaften – Oslo vil få først

Pfizer og BioNTechs koronavaksine kan få betinget godkjenning i EU og Norge 23. desember. Det kan bety oppstart av vaksinering i Norge før nyttår.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Det kommer frem i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Statsministerens kontor (SMK) torsdag. Det er Sverige som skal videreselge den aktuelle covid-19-vaksinen til Norge og Island på vegne av EU.

– Det nære samarbeidet med Sverige gjør at Norge får tilgang til vaksiner på likeverdige vilkår som EUs medlemsland og knytter oss tettere til EUs vaksinearbeid, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en uttalelse.

Kan bli verdifull julegave
Dersom den europeiske legemiddelmyndigheten EMA anbefaler en betinget godkjenning i sitt møte 21. desember, vil Europakommisjonen kunne godkjenne vaksinen for EU/EØS 23. desember. De første leveransene til Norge kan dermed komme på julaften, 24. desember. Ifølge Europakommisjonen skal vaksinasjon i de europeiske landene starte opp samtidig mellom 27-29. desember. Ifølge pressemeldingen fra HOD og SMK skal alle norske kommuner har klare planer for vaksinering til fredag 18. desember.

Velger Oslo av praktiske hensyn
Den første leveransen til Norge vil etter all sannsynlighet være på omtrent 10 000 vaksinedoser, og denne leveransen kan kun leveres ett sted i Norge. Regjeringen har derfor besluttet at de første dosene vil settes i Oslo-området.

– Av praktiske hensyn og for å redusere risiko i forbindelse med en komplisert logistikk er Oslo-området valgt. Dette er også det området i Norge som har høyest smittetrykk. Vaksinen har kort levetid utenfor ultrafrysere, og det er svært viktig at ingen doser går til spille, sier Høie i pressemeldingen.

Han legger til at det er forventet at de neste leveransene vil bli betydelig større, og at disse vil bli fordelt over hele landet, i tråd med anbefalingen fra Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS