TOK SELVKRITIKK: Hulda Gunnlaugsdottir tok selvkritikk for at hun ikke sladdet rapportene før hun sendte dem til PR-byrået. 

Foto: Sondre Skjelvik/RanaNO

Politiet henlegger sak mot Helgelandssykehuset

Politiet vurderer at rapporten om kvaliteten på tarmkreftkirurgien i Helgelandssykehuset ikke inneholder opplysninger som er personidentifiserende.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Politiet henlegger saken om at Helgelandssykehuset delte usladdede rapporter om tarmkreftkirurgien ved sykehuset med et PR-byrå.

Det melder NTB. 

Det var rapporter om kvaliteten på tarmkreftkirurgien i sykehuset som ble delt med et PR-byrå før fagmiljøene ble gjort kjent med innholdet og uten at pasientopplysninger ble sladdet. Dette bekreftet administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir overfor Dagens Medisin

Kort tid etterpå ble innhold fra rapportene lekket, og blant annet Rana Blad skrev om dem.

Politiet skriver at de har gjennomgått både avisartikkelen og den nevnte rapporten, og at de vurderer at artikkelen ikke inneholder opplysninger som er personidentifiserende.

Politiet konkluderer med at å sende rapportene til et kommunikasjonsbyrå som opptrådte på vegne av Helgelandssykehuset, ikke er straffbart, da disse i sitt oppdrag er underlagt samme taushetsplikt som oppdragsgiver, melder NTB.

Dette er saken:

30. september 2019 offentliggjorde Kreftregisteret statistikk som viste Helgelandssykehuset Sandnessjøen kom dårlig ut på 100 dagers postoperativ dødelighet etter tarmkreftoperasjoner.

12. januar 2020 besluttet ledelsen å stanse alle planlagte inngrep av denne typen inntil man hadde fått en ordentlig gjennomgang av statistikken.
En ressursgruppe fra Helse Nord, Helgelandssykehuset og Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) fant etter noen dager ut at det «ikke var grunn til uro», noe som førte til at direktør Hulda Gunnlaugsdottir bestemte av operasjonene skulle gjenopptas fra den 19. januar 2020.

Samtidig ble det bestilt en gjennomgang av operasjonsvirksomheten ved de to sykehusene som utfører denne typen operasjoner, sykehusene på Mo og i Sandnessjøen, av to eksterne eksperter fra UNN og St. Olavs hospital.

To av tre kom med kreftig kritikk. Les de de tre evalueringene her: St.Olavs hospital. Oslo universitetssykehus. Universitetssykehuset Nord-Norge.

Powered by Labrador CMS