– Må ha flere vaksiner for å stanse pandemien

Det kreves mer enn én vaksine for å bekjempe covid-19, sier Forskningsrådets John Arne Røttingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

John Arne Røttingen, direktør i Norges forskningsråd. Arkvifoto.

Til TV2 mandag sier John Arne Røttingen, direktør i Norges forskningsråd, at man ikke kun kan basere seg på én vaksine for å stanse pandemien.
Forrige uke presenterte Pfizer og BioNTech resultater på vaksinen de utvikler, der den ser ut til å være mer enn 90 prosent effektiv. Dette er basert på midlertidige data fra en fase 3-studie.

Nå venter man i spenning på resultater fra andre vaksiner under utvikling.

– Vi venter på resultater fra to andre vaksiner, og ser om de kan oppnå samme effekt. Da er vi et godt stykke videre, for vi trenger flere vaksiner, sier Røttingen til TV2.

Flere vaksinekandidater forventes å starte en godkjenningsprosess mot slutten av 2020 og første del av 2021. For vaksinene som har startet godkjenningsprosessen, er det bare sendt inn data fra de tidligste fasene, ifølge Statens legemiddelverk.

EU arbeider med å vurdere vaksinen fra Pfizer/BioNTech i såkalt rolling review, som er en løpende vurdering.

 Disse resultatene er foreløpig ikke levert til europeiske legemiddelmyndigheter og forventes først mot slutten av 2020. Koronavaksinen kan få betinget godkjenning om effekt, sikkerhet og kvalitet er tilstrekkelig dokumentert. 

Vanligvis krever EMA at alle dataene er klare før firmaet søker om markedsføringstillatelse, men i rolling review- prosedyren vurderer EMA dataene fortløpende. Denne prosedyren kan tas i bruk når det foreligger en alvorlig trussel mot folkehelsen, som for eksempel en pandemi.

Powered by Labrador CMS