Illustrasjonsbilde: GettyImages

Foto:

FHI: Nesten ingen 10.klassinger røyker daglig lenger

Folkehelseinstituttet (FHI) viser til at en europeisk rapport over andelen som røyker blant 10. klassinger, viser at norske ungdommer er nest best i klassen til å holde seg unna røyk – etter Island.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

FHI skriver i en nyhetsmelding at den europeiske skoleundersøkelsen ESPAD (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) som er gjennomført i 35 europeiske land.

Skoleundersøkelsen tar for seg europeiske 15-16-åringer i perioden 1995 til 2019.

FHI har ansvaret for den norske delen av undersøkelsen og skriver at norske ungdommer ligger gjennomgående lavt på bruk av alkohol, andre rusmidler og røyking. Andelen 10. klassinger som bruker snus er også halvert i perioden 2007 – 2019.

Siden år 2000 har andelen som oppgir at de røyker daglig sunket fra 24 prosent til 2 prosent. Ifølge pressemeldingen 2 prosent det samme nivået som undersøkelsen fant i 2015.

– Røyking er den enkeltfaktoren som har sterkest negativ innvirkning på folkehelsa, og det er gledelig at Norge fortsatt ligger lavest i Europa når det gjelder dagligrøyking blant ungdom, sier seniorforsker Elin Bye i pressemeldingen.

Hele rapporten finner du her, på FHI sine nettsider.

Powered by Labrador CMS