OPPFORDRER FOLK TIL Å DELTA: En svært entusiastisk forsker Arne Søraas håper på å kunne gi svar på om tran kan forebygge covid-19 innen få måneder. Tirsdag fortalte han om planene på en pressekonferanse i Oslo.

Foto: VIdar Sandnes

Håper på 70.000 deltakere i tran-studie om forebygging av covid-19

Norske forskere skal se om tran kan forebygge covid-19, og de vil bruke denne vinteren på å få svar. Nå håper de på massiv deltakelse i studien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Her kan du melde deg på transtudien.

STORO (Dagens Medisin): Arne Søraas, infeksjonsmedisiner og forsker ved Oslo universitetssykehus (OUS), leder spørreundersøkelsen om covid-19, den såkalte Koronastudien, der 100.000 har deltatt.
Den viste at deltakere som oppga at de brukte tran hadde en lavere forekomst av covid-19. Men dette kan like gjerne skyldes at de som bruker tran også beskytter seg bedre mot sykdommen på andre måter, presiserte Søraas da han fortalte om den nye Transtudien på en pressekonferanse i Oslo tirsdag formiddag.
Hvis tran virkelig forebygger covid-19, åpner det for en helt ny måte å forebygge sykdommen på, og dette er et viktig vitenskapelig spørsmål, fremholder Søraas:

– Studien må være veldig stor fordi vi vil gjennomføre den og få resultater i løpet av denne vinteren. Det er ikke dokumentasjon for å hevde at tran forebygger covid-19, til tross for hva som ofte hevdes i mediene, sa han.

Til Dagens Medisin forteller Søraas at studien blir dobbeltblindet og randomisert. Deltakerne vil enten få tran eller maisolje – begge tilsatt sitronsmak.
Årsaken til at man ikke bruker trankapsler, er fordi det ikke var nok tid til å produsere placebokapsler, så alle deltakere vil få tilsendt to flasker i posten. Målet er 70.000 deltakere, men det åpnes for at 80.000 kan delta. De potensielt 160.000 flaskene og utgiftene til porto betaler tranprodusenten Orkla for.

– Om vi hadde hatt bedre tid, skulle vi ha skilt effekten av Omega 3 fra D-vitamin, og da kunne vi ha fått effekten av tran uten D-vitamin. Men vi har hatt kort tid å gjøre på her, og det er komplekst, sier Søraas.

– Hvilke mulige feilkilder kan dere møte på i studien?

– Det er veldig få feilkilder her, vi har fire endepunkter. Hovedendepunktet er PCR, antigenverifisert korona. Vi henter lab-resultater fra norske laboratorier, eller fra MSIS, det har vi ikke helt avklart, og da får man opp at enten har man korona eller ikke. Det er et innmari hardt endepunkt. Så kan vi se på litt «softere» endepunkter; om man blir alvorlig syk, eller kanskje dør av koronaviruset – men da blir det igjen et spørsmål om man egentlig døde av korona eller noe annet. Vi gjør det samme på forkjølelse, i tilfelle det ikke blir så mange som blir koronasmittet.

- Det er spesielt viktig å få med mørkhudede i studien, oppfordrer LIS-lege ved OUS, Saumia Shankarr. Foto: Vidar Sandnes

Kunnskapen om tran og forebygging av covid vil fortsatt være relevant, uavhengig av vaksinen som kommer, sier Søraas.

–  Vi skal undersøke flere egenskaper ved tran, om det har forebyggende effekt mot andre luftveissymptomer, og andre sykdommer.

Lis-lege ved OUS, Saumia Shankarr, oppfordret særlig folk som er mørke i huden om å delta i studien:

–  Vi vet at de som har mørk hudfarge, ofte mangler D-vitamin enn dem som er lyse i huden. Derfor er det spesielt viktig å få med mørkhudede i studien. Vi ønsker at populasjonen representerer befolkningen. Det er ekstremt viktig at vi med innvandrerbakgrunn melder oss på slike studier, sier hun.
Søraas håper å kunne publisere resultater rundt 1.mai neste år.

Se mer om studien på transtudien.no

Powered by Labrador CMS