Glem ikke at smertestillende kan skape avhengighet!

Mange bruker sterke smertestillende legemidler over lang tid – og i høy dose – uten å ha tenkt over konsekvensene. En alvorlig konsekvens kan være avhengighet, som er skapt av helsevesenet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Alia Al-Haidari

Innlegg: Alia Al-Haidari, Cand.Pharm, Os i Vestland fylke

ALLE SNAKKER om covid-19. Vi bombarderes med smittetall, tiltak og vaksinenyheter. Alt dette er vel og bra, men jeg ønsker å å rette oppmerksomheten mot forbruket av smertestillende legemidler og smertepasienter.

Til daglig arbeider jeg som apotekfarmasøyt og møter mange pasienter. Det er overraskende hvor stor andel av reseptene som smertestillende legemidler utgjør.

Er dette virkelig så ille, tenker du?

Ja, det er det.

PROBLEMET. Smerte deles i to typer, kortvarig og langvarig. Kortvarig smerte forekommer i forbindelse med akutte skader og inflammatoriske tilstander. Langvarig smerte defineres som «vedvarende eller stadig tilbakevendende smerter med varighet på tre måneder eller mer».

Det er ulike årsaker til langvarig smerte, blant andre muskel- og skjelettsykdommer samt smerte tilknyttet skade i nervesystemet. De fleste begynner behandlingen hos fastlegen, og man begynner gjerne med paracetamol-holdige legemidler eller betennelsesdempende midler. Hvis dette ikke holder smertene i sjakk, er det naturlig å tenke at man behøver sterkere saker. Det er her problemet ligger.

OPIOIDER. Sterkere saker kan blant annet være opioider. Opioider er en samlebetegnelse på stoffer som ligner på opium (morfin) og har lignende effekt på kroppen.

Helsevesenet skal øke livskvaliteten til pasientene, ikke omvendt

Eksempler på opioider er kodein, tramadol, oksykodon, og fentanyl. Det som er fascinerende med disse legemidlene, er hvor sterke de er – sammenlignet med morfin. Oksykodon er 1,5 ganger sterkere enn morfin, mens fentanyl er 100 ganger så sterkt som morfin.

AVHENGIGHET. Mange bruker disse legemidlene over lang tid – og i høy dose – uten å ha tenkt over konsekvensene. En alvorlig konsekvens kan være avhengighet.

Denne avhengigheten er skapt av helsevesenet. Pasienter med kronisk smerte skal selvsagt tilbys smertelindring. Men legemidler er ikke alltid løsningen. Det må skapes en forståelse for hvilken type smerter pasienten opplever, hvilke forventninger man har til behandlingen og ikke -medikamentelle behandlingsalternativer. Sterkere saker over tid – uten forståelse – er farlig!

Helsevesenet skal øke livskvaliteten til pasientene, ikke omvendt.

Ingen oppgitte interessekonflikter


Dagens Medisin 17/2020, fra Kronikk og debattseksjonen

Powered by Labrador CMS