SKAL FORSKE: Herald Reiersen, forskning og innovasjonssjef ved Helgelandssykehuset HF og lungelege Brynjar Andreassen ved Helgelandssykehuset Mo i Rana skal delta i forskningsprosjekt for å finne ut om man kan bruke kunstig intelligens for å oppdage alvorlig covid-19.

Foto:

Norsk sykehus deltar i AI-studie på covid-19

Helgelandssykehuset har blitt valgt ut som samarbeidspartner for å delta i et forskningsprosjekt som skal bruke kunstig intelligens (AI) for å påvise covid-19.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Det skriver sykehuset i en pressemelding.

Helgelandssykehuset får 4.4 millioner kroner for å delta i prosjektet fra EU, og er eneste norske helseforetak som deltar. Med i prosjektet er også selskapet MedSensio i Tromsø, som skal programmere den kunstige intelligensen.

Lungelege Brynjar Andreassen ved Helgelandssykehuset Mo i Rana skal være med i et EU-forskningsprosjekt som bruker AI for å oppdage og overvåke covid-19-sykdom.

Andreassen skal benytte forskningen som en del av sin doktorgrad.

Skal lytte på lungene
– Vi skal lytte på pasientenes lunge- og hjertelyder over lang tid. Når virus infiserer lunger lages forskjellige lyder, og de kronisk syke pasientene har allerede andre lyder enn de friske. Maskinen må oppdage endring i lyder også hos en KOLS-pasient, sier Andreassen i pressemeldingen.  

Det er her den kunstige intelligensen skal benyttes, ved at den skal lære mønstrene ved hjelp av algoritmer.

– Min jobb er å samle inn data, og så hjelper AIen oss tolke dette, sier Andreassen.  

Fjernstyrte stetoskoper
Målet er at forskningsprosjektet skal starte opp allerede i desember, heter det i pressemeldingen.

Prosjektet skal overvåke pasienter som allerede er smitta med koronavirus, og som trenger overvåkning for eventuell forverring, for å registrere et bibliotek som inneholder lydene som karakteriserer covid-19.

Etterhvert vil prosjektet konstruere små stetoskoper, som kan plasseres på pasientene, slik at man fjernstyrt kan overvåke pasientene.  

– Tanken er at vi på sikt kan følge med på infeksjoner og se hvordan lyden forandrer seg over tid. De som har KOLS har også en viss lyd fra lungene fra før. I tillegg til at de er i en ekstra farlig situasjon, sier Herald Reiersen, forsknings- og innovasjonssjef ved Helgelandssykehuset HF til Dagens Medisin.

– Skille fra andre sykdommer
– En viktig funksjon av dette forskningsprosjektet blir å kunne lese av «viruslyder» som er assosiert med covid-19 og skille disse fra andre lungesykdommer. Ideen er at dersom man kan detektere dette ganske tidlig, og ved hjelp av datamaterialet man har opparbeidet seg, bestemme når man bør intervenere.

– På sikt kan man kanskje også bruke det til å detektere viruslungebetennelse fra eksempelvis en bakteriell lungebetennelse. Det er en spennende ting å tenke på.

Powered by Labrador CMS