VIRUELL KREFTKONGRESS: Forskerne bak flere studier på kreft og covid-19 stilte på pressekonferanse på årets ESMO.

Foto:

Beskjed til onkologene: – Ikke utsett behandling

Den europeiske kreftkongressen ESMO starter fredag. De advarer nå mot å utsette eller forsinke behandling på grunn av covid-19.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

På den innledende pressekonferansen som den europeiske kreftkongressen ESMO avholdt, understreket Guiseppe Curigliano, leder for ESMOs komite for retningslinjer:

–  Ikke forsink eller utsett behandling om dette påvirker overlevelsen. Det er vår viktigste beskjed. I tilfelle vi nå får en ny bølge, eller om vi så er i en allerede, er det viktigste å allokere ressurser for kreftpasientene slik at vi unngår forsinkelse av behandling, og også screening, sa han.

I april fortalte norske kreftleger om sin nye hverdag under pandemien, på Dagens Medisins seminar om kreft. Les om det her: Slik har kreftlegene jobbet under pandemien

Flere studier som legges frem på årets kongress, som går virtuelt, peker på at behandling og forskning lider under pandemien. Kreftleger står også i fare for å bli utbrente.

Hvorvidt covid-19 er hovedårsak, er oppe til diskusjon.

– Dette vil vi få kunnskap om i fremtiden når vi får resultater av real-world-studier, sa dr Stefan Zimmermann, ESMOs pressesjef.

– Nå er det imidlertid legitimt å spørre oss selv hvorvidt det er andre årsaker enn covid-19, som legger press på onkologien, ettersom pandemien har avdekket svakheter i organiseringen av, og fordeling av ressurser til kreftbehandling, sa han.

ESMO har laget anbefalinger for prioritering av ulike aspekter ved kreftbehandling for å redusere negative effekter av pandemien.

–  Situasjonen er under utvikling, og pragmatiske handlinger kan bli påkrevet for å håndtere utfordringene i pasientbehandlingen, heter det i anbefalingene.

Powered by Labrador CMS