Illustrasjonsbilde: Colourbox

Foto:

Nesespray med esketamin skal kun utleveres fra sykehus og DPS

Statens legemiddelverk (SLV) har vedtatt at kun sykehus og distriktspsykiatriske senter (DPS) skal kunne rekvirere og utlevere esketamin (Spravato).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Bakgrunnen for avgjørelsen er at administrasjonen skal overvåkes, og at legemiddelet har misbrukspotensial, skriver SLV om vedtaket.

VEDTATT: – Vedtaket er slik at enten sykehus eller distriktspsykiatrisk senter (DPS) kan få utlevert medikamentet, sier Margrethe Sørgaard i Statens legemiddelverk. Foto: SLV

Esketamin er et legemiddel som er godkjent i Europa for behandlingsresistent klinisk depresjon. Legemiddelet er klassifisert som et A-preparat, noe som tilsier at legemiddelet er sterkt vanedannende og å betrakte som narkotika.

Gjennomførte høring
Legemiddelmyndigheten EMA hadde i sin markedsføringsgodkjenning av medikamentet en forutsetning om at pasientene må overvåkes av helsepersonell når de inntar nesesprayen.
Det var imidlertid opp til enkelte land å finne ut hvordan dette skulle løses praktisk, og SLV gjennomførte derfor en høring.

Margrethe Sørgaard, enhetsleder for legemiddelsikkerhet i SLV, opplyser til Dagens Medisin at innspillene under høringsrunden var at det var viktig med et system for å følge opp alle som mottar medikamentet.

SLV har derfor valgt at det skal være slik at det kun er spesialisthelsetjenesten som kan forskrive medikamentet.
Sykehus og DPS
– Vedtaket er slik at enten sykehus eller distriktspsykiatrisk senter (DPS) kan få utlevert medikamentet. De har en forutsetning for å overvåke pasietntene i etterkant. Både for å se etter bivirkninger og forhindre misbruk, forklarer Sørgaard.

Foreløpig er ikke medikamentet ferdig metodevurdert, og ligger til vurdering i systemet for Nye metoder.

Sørgaard opplyser at et annet legemiddel, ketamin, har blitt brukt «off label» for behandlingsresistent depresjon i Norge, men da ikke i form av nesespray.

Ettersom dette er et annet legemiddel, betyr det at privatklinikker fortsatt vil kunne gi ketamin til pasienter med behandlingsresistent depresjon, «off label».

Powered by Labrador CMS