DELTOK PÅ ÅPNING: – Dette viser at det er mulig å gjøre det vi har gjort i Oslo Cancer Cluster, sier Jónas Einarsson om storsatsingen Oslo Science City, som åpnet onsdag. 

Foto: Anne Grete Storvik

Store ambisjoner for nytt innovasjonsdistrikt: – Dette betyr veldig mye

Onsdag åpnet Oslo Science City. Målet er å bli et verdensledende innovasjonsdistrikt. Jónas Einarsson har klare råd for hvordan det hele skal lykkes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

PÅ ÅPNING: Statsminister Erna Solberg ble onsdag tatt i mot av UiO-rektor Svein Stølen og CEO Cathrine Wergeland Sørbye. Foto: Anne Grete Storvik

UNIVERSITETET I OSLO (Dagens Medisin): Onsdag åpnet Oslo Science City – Norges første innovasjonsdistrikt.

Målet er «å stimulere til samspill mellom kunnskapsinstitusjoner, innovasjonsmiljøer og næringsliv.»
Stockholm Science City, Copenhagen Science City, White City i London og Kendall Square i Boston er eksempler på slike innovasjonsdistrikt, og som løftes fram av prosjektet.

Jónas Einarsson er kjent som hjernen og arkitekten bak Oslo Cancer Cluster, en slags miniversjon av det som skal bli Oslo Science City. Han gleder seg stort over satsingen:

– Dette betyr veldig mye. Det viser at det er mulig å gjøre det vi har gjort i Oslo Cancer Cluster. Vi har på en måte vært en «mini» Oslo Science City, og er anerkjent som pilot for dette prosjektet. Dette viser at det er mulig å gjøre mer av det vi har gjort, og samle flere miljøer, sier han til Dagens Medisin.

– Når kan man hente ut gevinster for samfunnet, tenker du?

– Det tar tid, avhengig av hvilken bransje du er i. For eksempel tar jo utvikling av kreftlegemidler både ti, femten og tjue år. Men vi hadde for eksempel et IT-selskap som vi solgte til et japansk selskap. De har nå etter fire år etablert seg her, sier Einarsson, som viser til Radforsks porteføljeselskap OncoImmunity AS, som i fjor ble solgt til den japanske teknologigiganten NEC Corporation (NEC). Selskapet har også flyttet inn i innovasjonsparken.

– Da snakker vi om at vi begynner å få gevinster, sier Einarsson.

Han er involvert i Oslo Science City som rådgiver og i ulike komiteer.

– Jeg har tett kontakt med Kristine (Wergeland Sørbye, red.anm, CEO for Oslo Science City), og har gitt henne råd fra dag én.

– Hva er ditt viktigste råd for at dette skal lykkes?

– Det aller viktigste er konseptutvikling; Én ting er å bygge, og det er fint, men jeg har hele tiden sagt at vi laget konseptet Oslo Cancer Cluster, og bygget en innovasjonspark til konseptet. Vi må ikke bare tenke bygninger, vi må tenke konsept – hvilket konsept i hvilket hus – det tror jeg er det viktigste, sier Einarsson.
Cathrine Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, er godt innforstått med det hårete målet som Oslo Science City har satt seg, nemlig «å bli et verdensledende innovasjonsdistrikt».

PÅ ÅPNING: – Jeg har flere ganger sagt at helsesektoren kanskje oppleves som lukket. Vi er en fantastisk arena for å teste ut nye løsninger, sier Helse Sør-Øst-direktør Cathrine Lofthus. Foto: Anne Grete Storvik

– Ja, dette er vi med på. Lykkes man med dette får det betydning for helsesektoren også.

– Hva vil dette bety for helsesektoren?

– Vi er ute etter koblingen mellom kunnskap, næring, forskning og innovasjon. Dette er kjempeviktig for oss også. Vi er hele tiden ute etter å utvikle helsetjenesten. Det klarer vi ikke alene.

Lofthus håper også prosjektet kan bidra til å slå hull på en myte om at helsesektoren er lukket.

– Jeg har flere ganger sagt at helsesektoren kanskje oppleves som lukket. Vi er en fantastisk arena for å teste ut nye løsninger. Hvis vi bare kunne bli flinkere til å beskrive behovene våre, så er det mange der ute som kan hjelpe oss med nye løsninger – som vi kanskje ikke tenker på selv, sier Lofthus.  

Lofthus er styremedlem i Oslo Science City.

Oslo Science City

  • Omfatter området fra Majorstuen via Marienlyst og Blindern til Gaustad og Ullevål stadion, samt Campus Radiumhospitalet.
  • I området er det 30.000 studenter og 7500 forskere, universitet, universitetssykehus og forskningsinstitutter, samt over 300 bedrifter.
  • Dette er Norges mest kunnskapstette område, med et stort potensial for innovasjon og nye arbeidsplasser innen teknologi, helse, livsvitenskap, digitalisering, energi, mobilitet, klima, miljø og bærekraftige løsninger, heter det fra Oslo Science City.
Powered by Labrador CMS