SLV: Leger og apotek kan ha misforstått endring i forskrift om rekvirering

Statens legemiddelverk presiserer at leger fortsatt kan rekvirere legemidler til bruk i egen praksis. Dette ble misforstått etter en forskriftsoppdatering i sommer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Etter at utleveringsforskriften ble endret 1. juli har vi fått spørsmål fra flere leger og apotek om det er slik at leger ikke lenger kan rekvirere legemidler til bruk i egen praksis. Det kan de, påpeker Astrid Fidjeland, farmasøyt og legemiddelinspektør i Statens legemiddelverk (SLV).

Fidjeland forteller at det oppsto en misforståelse blant apotek og leger, som følge av at utleveringsforskriften ble endret.

Ettersom det er fjernet noen formaliteter i forskriften, ble SLV kontaktet av leger, eller apotek, som trodde at de ikke lenger kunne rekvirere legemidler til bruk i egen praksis. Bruk i egen praksis betyr legemidler som legen bruker i sin praksis i forbindelse med pasientbehandling.

UTLEVERINGSFORSKRIFT: – Etter at utleveringsforskriften ble endret 1. juli har vi fått spørsmål fra flere leger og apotek om det er slik at leger ikke lenger kan rekvirere legemidler til bruk i egen praksis, sier Astrid Fidjeland, farmasøyt og legemiddelinspektør i Statens legemiddelverk. Foto: Privat

Endret begreper
– I den gamle versjonen av utleveringsforskriften var resept definert på en annen måte enn i apotekloven, og man har derfor benyttet muligheten til å rette opp i dette når forskriften allikevel skulle oppdateres.

SLV forklarer på sine nettsider at det nå kun er apoteklovens begrepsbruk som er lagt til grunn i forskriften.

I apotekloven heter det at resept er rekvirering av legemidler til bruk for bestemte personer eller dyr fra person med rekvireringsrett.

Rekvisisjon er rekvirering av legemidler fra person med rekvireringsrett, på annen måte enn ved resept.

Les lengre forklaring av forskriftsoppdateringen her: https://legemiddelverket.no/nyheter/rekvirering-til-bruk-i-egen-praksis

Må ringe eller skrive rekvisisjon
Videre forklarer hun at det før var slik at legemidler som ble rekvirert til bruk i egen praksis ble rekvirert via resept. Oppdateringen av forskriften innebærer at legemidler som rekvireres til bruk i egen praksis nå er å regne som en rekvisisjon og ikke en resept.

– Leger har rett til å muntlig utstede en resept, men det er ikke lov å muntlig rekvirere per rekvisisjon, unntatt på telefon, forklarer Fidjeland.

Det er mulig for en lege å ringe for å rekvirere legemidler, ettersom apotek har rutiner for å motta rekvisisjoner per telefon.

– Dette innebærer at leger som skal hente ut legemidler til bruk i egen praksis nå må ringe og bestille legemidlene på forhånd, eller skrive en skriftlig rekvisisjon på papir, dersom de skulle dra rett på apoteket, forklarer hun.

Powered by Labrador CMS