NYÅPNET: Med en ny poliklinikk er det plass til flere kliniske studier på Ahus.

Foto: Ahus

Ny klinikk skal følge opp barn smittet av covid-19

Ahus Nordbyhagen har åpnet en ny forskningspoliklinikk. En av studiene som pågår der nå, følger opp barn som har vært smittet med koronaviruset.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Den nye forskningspoliklinikken på Akershus Universitetssykehus på Lørenskog åpnet i mai. Siden det har forskere fra seks ulike studier fått benytte seg av lokalene.

– Her har vi studier på både hjerte, kreft, øre-nese-hals og søvnapné. En annen studie som pågår nå, undersøker barn som har vært smittet av covid-19. Det er en kontrollstudie på hvordan det går med pasientene tre måneder etter de ble smittet, forteller forskningskoordinator Astrid Solberg Gundersen.

Den nye klinikken gir rom for mer effektiv innsamling av data, slik at studier kan gjøres på kortere tid. Det er kort vei mellom lab, prøvetakingslokaler og undersøkelse. Gundersens rolle er å koordinere de ulike prosjektene i klinikken.

FORSKNING: Med nye lokaler kan forskning gjøres mer effektivt.  Foto: Ahus

– Ofte skyldes forsinkelser i forskningsprosjekter logistikk. Mange ulike typer undersøkelser og prøvetakinger i flere avdelinger og lokaler er gjerne involvert i prosessen. Her er alt samlet på et sted, og er godt tilgjengelig for både pasienter, deltakere og forskere, sier Gundersen.

Hun sier det er positivt at ulike forskningsmiljøer samles under samme tak.

– Vi har allerede sett eksempler på at ideer og kompetanse utveksles fra en studie til en annen i klinikken. Metodikken er mye av den samme i kliniske studier, selv om fagfeltene er svært ulike, sier hun.

NYTT: Den nye klinikken har behagelige farger, slik at deltakerne skal trives.  Foto: Ahus

Rom for flere studier

Med en nyåpnet forskningspoliklinikk er det plass til flere kliniske studier på Ahus.

– Økning i antall kliniske studier er ett av ti hovedmål for Ahus. Forsknings- og innovasjonsdivisjonen er ydmyke for å ha fått mandat fra sykehusledelsen til å starte dette prosjektet, sier forskningsdirektør Helge Røsjø.

Gundersen sier det er gøy å endelig være i gang, etter lang tid med planlegging og bygging av ny klinikk.

– Det har blitt veldig fint her. Vi er opptatt av at dette skal være et godt sted å være for deltakerne. Derfor har vi fått et fargestudio til å hjelpe oss med fargebruken. Dette skal være noe annet enn en tradisjonell poliklinikk, sier Gundersen.

Fargene på veggene er behagelig og duse.

– Vi ønsker å tilby deltakere fersk kaffe og generelt god service. Forskning er jo frivillig å delta i. Vi er avhengig av at de som kommer hit ønsker å komme tilbake, sier Gundersen.

Klinikken er et tilbud for alle som driver med kliniske behandlingsstudier og epidemiologisk forskning. Den offisielle åpningen av klinikken er utsatt til høsten på grunn av covid-19. 

– Da vil vi invitere forskere og interessenter hit til foredrag og omvisning. Helse- og omsorgsdepartementet har allerede vist interesse for å komme og se, sier hun.

Powered by Labrador CMS