Frykter økt bruk av legemiddel etter oppløftende resultater fra Covid-19-studie

Nå må eventuell eksport av det betennelsesdempende legemidlet dexametason godkjennes av Statens legemiddelverk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Tirsdag kom det melding om oppsiktsvekkende resultater fra RECOVERY-studien, som viste at det vanlige betennelsesdempende legemidlet dexometason kan redusere risikoen for død hos svært syke Covid -19-pasienter.

Statens legemiddelverk må godkjenne eventuell eksport av legemidlet. Foto: Arkivfoto

Legemidlet er svært vanlig til bruk som betennelsesdempende legemiddel, og brukes i behandlingen av en rekke tilstander.

Etter at resultatene ble kjent tirsdag, satte Statens legemiddelverk legemidlet på den såkalte meldepliktlisten. Dette innebærer at eksport av dette må godkjennes av dem.  

– Vi har god forsyning av dette livsviktige legemidlet for tiden, men frykter økt bruk i Europa. Eventuell eksport fra Norge må heretter godkjennes av legemiddelverket, uttaler fagmedisinsk direktør Steinar Madsen til Dagens Medisin.

RECOVERY-studien, som er verdens største som ser på potensielle Covid-19-behandlinger, ble etablert i mars som en randomisert klinisk studie for å teste flere ulike behandlinger for Covid-19, inkludert dexametason. Over 11 500 pasienter fra over 175 sykehus i landet er inkludert.

Resultatene ble tirsdag omtalt i medier verden over som et gjennombrudd.

Forskerne sier at de velger å gå ut med foreløpige data nå, fordi det er viktig at offentligheten får denne informasjonen. De lover å publisere resultatene så snart som mulig.

Powered by Labrador CMS