Direktør ved FHI, Camilla Stoltenberg.

Foto: Vidar Sandnes

Stopper all innsamling av data i Smittestopp-appen

Folkehelseinstituttet (FHI) har mottatt varsel om vedtak om midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp-appen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

FHI sletter nå alle data fra appen Smittestopp og stopper inntil videre innsamling av data etter varsel om forbud fra Datatilsynet.

– Dette vil gi dårligere beredskap fordi vi taper tid til utvikling og testing av appen, og også dårligere kontroll over smittespredningen i Norge, sier direktør Camilla Stoltenberg, ifølge FHI.

Datatilsynet mener at appen ikke er et forholdsmessig inngrep i personvernet ut fra dagens situasjon, ut fra løsningene som er valgt i appen, og oppslutningen om Smittestopp og smittesituasjonen i Norge, melder FHI.
FHI er ikke enig med Datatilsynet:

– Vi er ikke enige i Datatilsynets vurdering, men ser oss nå nødt til å slette alle data og sette arbeidet på pause som følge av varselet, heter det fra Stoltenberg.

– Vi svekker med dette en viktig del av vår beredskap mot økt smittespredning, fordi vi taper tid til utvikling og testing av appen. Vi får samtidig redusert evne til å bekjempe smittespredningen som pågår nå. Pandemien er ikke over. Vi har ikke immunitet i befolkningen, ingen vaksine, og ingen effektiv behandling. Uten Smittestopp-appen vil vi være dårligere rustet for å forebygge nye utbrudd som kan komme lokalt eller nasjonalt, sier hun.

Folkehelseinstituttet har fått frist til å svare Datatilsynet innen 23. juni 2020.

Appen har vært testet i tre kommuner, men det lave antallet smittete personer har gjort det vanskelig å teste om Smittestopp varsler de som reelt kan ha vært utsatt for smitte; ikke for få og ikke for mange.

Powered by Labrador CMS