I CHICAGO: – Etter ASCO i fjor har vi gjort analyser på større datasett enn i fjor. Vi holder på å validere disse analysene, og undersøker flere genmarkører, sier doktorgradsstipendiat og overlege Olav Toai Duc Nguyen (t.h) til Dagens Medisin. Her sammen med professor og overlege Oluf Dimitri Røe.

Foto:

Tror på blodprøve for å finne lungekreft

Oluf Dimitri Røe og Olav Toai Duc Nguyen ved Sykehuset Levanger jobber med å finne mulige markører for lungekreft. De tror det på sikt vil være mulig å diagnostisere og undersøke risiko for lungekreft ved en enkel blodprøve.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Forskerne jobber med å finne biomarkører for lungekreft i HUNT-dataene (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag).

På kreftkongressen ASCO i fjor publiserte blant annet Nguyen en studie på mulige biomarkører på småcellet lungekreft.

Nå har forskerduoen troen på at de vil finne en mulig blodprøve for alle typer lungekreft.

– Etter ASCO i fjor har vi gjort analyser på større datasett enn i fjor. Vi holder på å validere disse analysene, og undersøker flere genmarkører. Foreløpig har vi ikke publisert noen nye funn, men vi har markører for både små- og ikke småcellet- lungekreft, sier doktorgradsstipendiat og overlege Olav Toai Duc Nguyen til Dagens Medisin.

Ulike markører
Professor Oluf Dimitri Røe ved NTNU forklarer at de mulige markørene for lungekreft er genmarkører, ulike metabolitter, mikro-RNA og proteiner.

– Vi har mål om å lage en blodprøve for alle typer lungekreft. I en slik test er det to målsetninger. Dette skal kunne brukes som en diagnostisk test, og en risikoindikator.

Røe forklarer at de ved å påvise ulike risikomarkører, ser for seg å kunne indikere hvor stor risiko en person har for å utvikle lungekreft i fremtiden.

Må validere resultat
– Hvor langt unna er man en blodprøve som kan indikere lungekreft hos pasienter?

– Dette avhenger helt av om man klarer å validere resultatene. Det kan ta et par år. Dersom vi sikrer at det er riktige resultat, så må det tas videre og testes ut. Vi må samarbeide med industrien for å få til en test som fungerer ute i samfunnet. Det tar minimum tre år, sier Røe.

Røe forteller at duoen nå samarbeider med Universitetet i Tromsø, flere sentre i USA og Umeå Universitetssykehus, for å få tilgang på flere kohorter med prøver fra pasienter, slik at de kan validere forskningsresultatene.

– Tar lenger tid
Professoren peker på at studiene på HUNT-materialet startet for seks år siden, og at han trodde de ville ha vært ferdige nå.

Som ledd i HUNT-forskningsprosjektet har de også utviklet en lungekreftkalkulator, for å beregne risiko for å utvikle lungekreft.

– Planen var at jeg skulle ha vært ferdig med forskningen nå. Men slik er det ikke. Forskning tar lenger tid enn det man tror.

Powered by Labrador CMS