FLEKSIBEL FREMTID: Etter å ha hatt deltidsjobb som assistent ved Sykehuset i Vestfold i fem år, føler Lars Magnus Takvam seg trygg på at studievalget han har tatt, gir ham en sikker fremtid med mange muligheter.

Foto: Jenny Marie Baksaas

Søkerstrøm til helsefagstudiene

Rekordmange har søkt høyere utdanning denne våren, og nesten hver tiende søker vil bli sykepleier. En av dem er Lars Magnus Takvam, som konkurrer med 1364 andre søkere som har sykepleierstudiet som førstevalg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

I helgene jobber Lars Magnus Takvam som assistent ved Sykehuset i Vestfold, der han bistår leger og sykepleiere med å bekjempe koronapandemien. Han var ikke i tvil om studievalget: Det er sykepleier han vil bli.

– Jeg har søkt sykepleiestudiet sikkert ti forskjellige steder. Alt fra Oslo til Hammerfest, sier Lars Magnus Takvam (23) til Dagens Medisin.


«Tøff konkurranse»
Tall fra Samordna opptak viser at én av fire har satt helsefag på topp denne gangen, og sykepleierutdanningene har en økning i førstevalgsøkere på 5,8 prosent i år, etter nedgang i fjor.

Sykepleieutdanningen på OsloMet kommer på fjerdeplass over de mest populære studiene i år. Takvam er en av 1365 som har dette studiet som sitt førstevalg.

– Det er helt ekstremt. Det blir nok hard konkurranse. Jeg bor i Oslo sammen med kjæresten min, så det beste hadde jo vært om jeg kom inn på studiet her. Men jeg flytter hvis jeg må, sier han.


Stort behov for sykepleiere
Ved OsloMet ligger økningen på 16 prosent. Prorektor Nina Waaler ved OsloMet er svært fornøyd med det høye søkertallet.

– Vi trenger flere sykepleiere i samfunnet. Det er en sikker, variert og viktig jobb, sier hun.
Waaler tror koronapandemien kan ha hatt betydning for søkernes valg.

– Vi ser jo nå hvor stort behovet er for nok folk i helsevesenet. Det kan være at søkere har blitt inspirert av tiden vi går igjennom, sier hun.

Antallet mannlige søkere til studiet har også økt. Prorektoren understreker at dette er noe de har jobbet målrettet med å få til.
For Lars Magnus Takvam har ønsket om å bli sykepleier, kommet gradvis de siste årene.

– Jeg vil gjerne jobbe i helsevesenet, men medisinstudiet virker for tungt. Jeg er bedre i praksis enn det jeg er på skolebenken, forteller han.

Han har lært mye av deltidsjobben på sykehuset. Den fikk han allerede som 18-åring.

– Som sykepleier har du mulighet til å gjøre folks hverdag veldig mye bedre. Det ser jeg på jobb, sier Takvam.


– Mange må testes
På Sykehuset i Vestfold assisterer han leger og sykepleiere på koronaavdelingen. Han sørger for at nok smittevernutstyr er tilgjengelig, og han hjelper til med stell, pleie og flytting av pasienter.
– Når nye pasienter kommer inn, må det avklars om de er smittet av viruset eller ikke. Dette gjelder enten de har en luftveisinfeksjon eller har brukket et bein. Hvis de tester positivt, sendes de videre til koronaposten. Mange må testes.
Takvam forteller om høyt trykk på enkelte dager og en urolig stemning på sykehuset.
– Noen pasienter er bekymret for å bli smittet av viruset, spesielt de som er i risikogruppen. Da gjelder det å snakke med dem og prøve å berolige, sier Takvam.
Han liker pasientkontakten. Det er den som gjør at han vil utdanne seg i yrket. Dessuten ønsket han seg en sikker jobb med mange muligheter.
– Som sykepleier kan jeg jobbe ved et akuttmottak, i Forsvaret, på en plattform i Nordsjøen eller som redningsmann. Det finnes jobber over hele landet og det vil alltid være behov for meg. Vi ser jo dette nå, med tanke på koronapandemien. Helsearbeidere er de siste som blir permittert.
At sykepleieryrket er kvinnedominert, tror han er noe som henger igjen fra langt tilbake i tid.
– Selv om det nå også finnes mange mannlige sykepleiere, blir yrket fremdeles sett på som feminint. Men de som har litt innblikk i jobben, vet at den innebærer en fysisk krevende hverdag med tunge løft og mye aktivitet. Her trenger man de musklene man kan få, sier Takvam.

Powered by Labrador CMS