VIL HA FORTGANG: – Nå er det viktig at alle kommuner raskt får på plass enkle rutiner for en slik kompensasjonsordning, sier leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen.

Foto: Vidar Sandnes

80 mill til leger med sykdom og i karantene

Allmennlegeleder jubler over at regjeringen vil dekke fastlegene sine utgifter for koronakarantene og sykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem tirsdag formiddag foreslår regjeringen å gi 2,1 milliarder kroner mer til kommunene. 80 millioner kroner skal gå til praksiskompensasjon for fastleger.

Praksiskompensasjon er en kompensasjon for fast omsetning som for eksempel gis fastleger som er borte fra jobb som følge av tillitsvalgtarbeid. Det inngås også avtaler lokalt mellom kommuner og fastleger om slik kompensasjon.

– Dette er en viktig avklaring for fastlegene, sier leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen til Dagens Medisin.

Får betalt for karantene

«Regjeringen foreslår at kommunene vil bli kompensert for mer utgifter knyttet til å gi privatpraktiserende fastleger praksiskompensasjon hvis legen under legearbeid er blitt smittet av koronaviruset eller som følge av risiko for å ha blitt smittet må ut av jobb og i karantene. Dette gjelder privatpraktiserende fastleger som ikke har forsikring for sykefravær i arbeidsgiverperioden,» heter det på Helse- og omsorgsdepartementets sider.

– Da karantenereglene kom var det slik at leger som var friske, men nylig hadde vært i utlandet plutselig måtte hjem i karantene. Det samme gjelder for dem som har vært lett snørrete eller forkjølet og som tidligere hadde kunnet gå på jobb som vanlig. Det får enorme konsekvenser når en fastlege er ute av drift i 14 dager, sier Klev.

– Dette er jo også noe en ikke kan forsikre seg mot med sykeforsikring – fordi en ikke er syk.

Vil ha fortgang

Ifølge Klev har kommunene forholdt seg ulikt til utbetaling av kompensasjon til fastlegene så langt.

– Ministeren var tidlig ute og forsikret at kommunene ville få dette dekket. Vi vet at flere kommuner har gått foran og kompensert legene som havnet i en slik situasjon, men det er også en del kommuner som ikke har gjort det - til tross for anbefalinger fra KS, sier Klev.

– Nå er det viktig at alle kommuner raskt får på plass enkle rutiner for en slik kompensasjonsordning.

Powered by Labrador CMS