Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

UVISST: –Det oppleves litt som «tenk på et tall». Jeg vet ikke om dette tilsvarer de utgiftene som følger med pandemien, sier helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe om revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Lasse Moe

– Føles litt som «tenk på et tall»

Senterpartiets Kjersti Toppe er usikker på om sykehusenes foreslåtte ekstrapott vil være nok til å dekke utgiftene. 

Publisert: 2020-05-12 — 13.25

Regjeringen la tirsdag frem revidert nasjonalbudsjett. 5,5 milliarder ekstra til sykehusene er blant forslagene, og statsminister Erna Solberg har utnevnt sykehusene til budsjettvinnere. Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe, er ikke overbevist på om dette vil være nok i møte med Covid-19-pandemien.

–Det oppleves litt som «tenk på et tall». Jeg vet ikke om dette tilsvarer de utgiftene som følger med pandemien. Dette var jo en oppfølging av Stortingets vedtak om kompensasjon for virustiltakene, sier Toppe (Sp) til Dagens Medisin.

Toppe peker på at det i forslaget for revidert nasjonalbudsjett, ikke står noe beregningsgrunnlag for tilskuddet.

– Derfor blir det umulig for oss å si om dette er tilstrekkelig. Vi har jo ikke sett tallene som er kommet – hva det koster i tapte inntekter og økte utgifter.

– Prosentvis liten økning

Senterparti-politikeren viser til at sykehusbevilgningen er en betydelig sum, men at det er lite sett i forhold til totalbudsjettet.

– Nå er hele budsjettet til de regionale helseforetakene er i størrelsesorden 150 milliarder, så er dette, prosentvis, en liten økning. Jeg vil tro at det garantert er behov for dette, og så er jeg spent på om dette er hele regningen.

Toppe peker på at det er viktig at RHF-ene får kompensasjon, slik at de ikke må kutte i andre tilbud.

22 millioner til luftambulanse

Toppe trekker også frem «luftambulansekrisen» og kompensasjon for økte utgifter knyttet til luftambulansetjenesten.

– Her har regjeringen hele tiden vist til revidert nasjonalbudsjett og at økte kostnader i krisen skulle kompenseres. I forslaget ligger det 22 millioner kroner.

Toppe sier hun også her hadde forventet at man fikk se hele regningen.

– Det har vært hemmelighold om dette hele veien. 22 millioner er jeg helt sikker på at er for lite for å dekke de økte tjenestene som har vært i Helse Nord. Vi skulle nå fått sett hele regnestykket. Igjen så er det ikke åpenhet om hva kostnadene har vært.

Vil vurdere eldre-pakke

Toppe er også usikker på hvor godt forslaget til revidert budsjett ivaretar eldre i kommunene.

– Det har kommet en tiltakspakke for sårbare barn. Jeg er bekymret for de sårbare eldre i kommunene. Det er noe som vi vil granske i forslaget, og om det er nødvendig å samle en pakke for de sårbare og skrøpelige eldre i kommunene.

Vil ha bedre tiltak for helsepersonell

Også helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet er kritisk til regjeringens forslag. Hun trekker spesielt frem smittetiltak for eldre og helsepersonell, rehabilitering for Covid-19-pasienter og folkehelse.

– Regjeringen ser ikke ut til å forstå den enorme utfordringen kommunene har fremover. Nå skal vi gradvis åpne opp igjen, og da er det sannsynlig at smitten øker noe. Utover året må vi derfor sette alt inn på å beskytte våre eldre og helsepersonellet som skal gi de god pleie og omsorg, sier Kjerkol.

– Regjeringen beregner at den akutte situasjonen med behov for smittevernutstyr og mer bruk av helsepersonell i kommunene skal vare i tre måneder, altså frem til 12. juni, men korona kommer ikke til å forsvinne til sommeren. Regjeringen lar kommunene, våre eldre og helsepersonellet i frontlinjen i stikken.

Vil ha rehabiliteringsplan

Kjerkol etterlyser også en egen plan for rehabilitering for Covid-19-pasienter.  

– Mange av de som har ligget på intensivavdeling vil trenge rehabilitering. Vi så etter svineinfluensaen at rask rehabilitering var avgjørende. Vi har etterspurt en plan og særlige midler satt av til dette, men her leverer ikke regjeringen.

 Ap-politikeren mener også at budsjettet er for svakt på folkehelse-feltet.

– Den folkehelsesatsningen vi trodde regjeringen skulle komme med, med tiltak mot ensomhet, aktivisering av eldre og hjelp til de som sliter. De frivillige organisasjonene er klare til å bidra, men får ikke drahjelp i budsjettet og det er skuffende.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!