Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

CT-UNDERSØKELSE: – Røntgen er lite sensitivt. Derfor foreslo jeg at man skulle erstatte toraksrøntgen med CT etter tre og tolv måneder etter utskrivelse for Covid-19, sier overlege Haseem Ashraf ved Ahus.

Foto: Ahus

Skal utføre CT-studie på langtidsvirkninger av Covid-19

CT-studien er del av en større oppfølgingsstudie på Covid-19 pasienter. Målet er å inkludere inntil 500 pasienter for å undersøke langtidseffekten av Covid-19-infeksjon.

Publisert: 2020-05-05 — 08.54

– Vi skal undersøke langtidseffekten av Covid-19, forteller førsteamanuensis Haseem Ashraf ved Universitetet i Oslo.

Ashraf er overlege på Akershus universitetssykehus (Ahus) og har ekspertise innen CT-screening, blant annet av lungekreftpasienter. 

Nylig ble det planlagt en større oppfølgingsstudie av langtidsvirkningene hos Covid-pasienter, med røntgen, blodprøver og måling av lungekapasiteten til pasientene med pustetester. Studien er blant annet omtalt i VG.

Ashraf har ansvaret for røntgendelen av oppfølgingsstudien.

Da det i studien ble planlagt å gjennomføre toraksrøntgen av alle pasientene, tenkte Ashraf at det var mer relevant å gjennomføre CT av alle pasientene.

Røntgen: Lite sensitivt
– Røntgen er lite sensitivt. Derfor foreslo jeg at man skulle erstatte toraksrøntgen med CT etter tre og tolv måneder, etter utskrivelse for Covid-19. All forskning viser at CT er mye mer sensitivt for endringer som følger med Covid-19. Det er imidlertid en dyr undersøkelse, sier overlegen.


Ashraf forteller at de nå har fått midler til å gjennomføre CT-oppfølging av alle de pasientene som skal delta i oppfølgingsstudien. Dette er pasienter som har vært innlagt på Ahus, Rikshospitalet (OUS), Ullevåll Sykehus (OUS), Haukeland universitetssjukehus, St. Olavs hospital og Sykehuset Østfold.

– Det kan være opp mot 500 pasienter, sier Ashraf.

Han forklarer de har fått rundt 1 million kroner i forskningsstøtte. 

Skal undersøke alle
– Vi skal følge opp alle innlagte pasienter på medisinsk avdeling og de som har ligget på intensivavdelingen. Det blir spennende å se om det er stor forskjell på de gruppene. Er det slik at de som fikk alvorlig forløp får varige skader i lungene? Hvem er de som får alvorlige ettervirkninger?

Ashraf forteller at en del av pasientene som legges inn på sykehus får tatt CT i diagnostikken. I de tilfellene der det er gjort, vil de også kunne sammenligne bildene fra da pasientene hadde aktiv infeksjon, med bildene tatt etter infeksjonen.

Han mener imidlertid at ikke de nødvendigvis trenger å gjøre en slik sammenheng, ettersom studien hovedsakelig skal undersøke hvordan det går med Covid-pasientene.

– Den akutte Covid-19 infeksjonen har man en del kunnskap om hvor ser ut på CT. Det vi undersøker nå, er om disse akutte fortetninger i lungene etterlater arr / fibrose i lungevevet. Dette kan resultere i at pasientene får kronisk dårligere lungefunksjon.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!