RAMMES HARDT: Et besøksforbud vil ramme eldre på sykehjem hardt, i og med at helsemyndighetene har varslet at smitterverntiltakene vil kunne vare til enten befolkningen har opprettet immunitet eller det er utviklet en vaksine, skriver Kjersti Toppe (Sp) i et skriftlig spørsmål til Bent Høie. 

Foto: Lasse Moe

Sp ber Høie sikre at syke eldre med Covid-19 ikke må dø alene

Kjersti Toppe (Sp) ber helse- og omsorgsminister Bent Høie redegjøre for hva som gjøres for å sikre at pårørende til eldre på sykehjem med Covid-19 får ha kontakt med de døende. 

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Helsedirektoratet har fastsatt besøksforbud på sykehjem under Covid-19 pandemien. Unntak for besøksforbud skal være besøk til beboere som er alvorlig syke. Forutsatt at smittevernrådene blir fulgt, kan det også opprettes eget besøksrom nær sykehjemmets inngang der friske beboere kan ta imot korte besøk.

Medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp) erfarer imidlertid at dette ikke blir fulgt opp.

– Den rådende oppfatningen ute er at man ikke skal besøke eldre på sykehjem uansett, på grunn av smittehensyn, skriver hun i et skriftlig spørsmål til statsråden.

De fleste som flytter inn på en langtidsplass på sykehjem avslutter sitt liv på sykehjemmet. Eldre med langtidsplass på sykehjem bor der i gjennomsnitt to år, og omlag 20 prosent av sykehjemsbeboere har botid fra én til seks måneder, ifølge en rapport fra Helsedirektoratet fra 2017.

– Et besøksforbud vil derfor ramme alle eldre på sykehjem hardt, i og med at helsemyndighetene har varslet at smitterverntiltakene vil kunne vare til enten befolkningen har opprettet immunitet eller det er utviklet en vaksine, skriver Toppe.

Det er anslått at det vil kunne ta opptil to år før dette vil skje.

– At eldre beboere på sykehjem skal være avskåren fra kontakt med egen omgangskrets, egen ektefelle og egne barn, av et generelt besøksforbud er en svært krevende beslutning dersom besøksforbudet skal kunne vare i mange måneder og kanskje år. Så lenge eldre ikke er umyndiggjort, må det også være viktig å legge til rette for de eldre sine egne ønsker og risikovurderinger, så sant man ikke bidrar til å smitte andre.

Det er antatt at ca 120 sykehjemspasienter har dødd av Covid-19 til nå, mens det er mange flere sykehjemspasienter som dør av andre årsaker i samme tidsrom.

Toppe spør Høie om følgende:

«Vil statsråden sørge for at eldre beboere ved sykehjem som ikke er smittet av Covid-19, får lov å få besøk av familie dersom den eldre ønsker det selv, så sant smittevernstilrådene følges, og vil statsråden sørge for at det generelle besøksforbudet presiseres slik at det tilrettelegges for besøksrom for friske eldre på alle sykehjem, og kan statsråden redegjøre for hva som gjøres for å sikre at pårørende til eldre på sykehjem med covid-19 får ha kontakt med de døende og at ikke syke eldre med koronasmitte må dø alene?»

Powered by Labrador CMS