DELTE MENINGER OM APP: Flere av de som ikke vil laste ned appen, er ifølge spørreundersøkelsen fra Opinion bekymret for om myndighetene vil kunne misbruke dataene.

Foto: Getty Images

Lanserer omstridt app i dag

Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie vil under torsdagens pressekonferanse lansere Folkehelseinstituttets smittesporings-app «Smittestopp».

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Det fremgår av en invitasjon til pressekonferansen.

Kritikken har haglet mot den nye korona-appen til FHI. Kritikken går på at all personinformasjonen med bevegelsene til folk skal lagres sentralt og at kildekoden ikke deles åpent.

Advokat Jon Wessel Aas i Lund & Co DA skriver blant annet i en kronikk i VG at tillitt og sikkerhet er en forutsetning for å lykkes og at dette ofte ivaretas ved å gjøre kildekoden åpen, slik at andre programmerere kan avdekke feil og samtidig se hva programmet gjør med dataene.

En ekspertgruppe med medlemmer fra akademia og næringsliv fikk før påske i oppgave å foreta en vurdering av appen, som har som mål å hindre spredning av SARS-CoV-2-viruset.

«Dataene blir samlet, sendt og lagret på en måte som gjør at risikoen for datainnbrudd er akseptabel for en app med så sensitiv data,» heter det i rapporten. som er overlevert Helse- og omsorgsdepartementet.

Flere har vært bekymret for ivaretakelsen av personvern ved bruk av app-en, blant annet har VG-redaktør Gard Steiro advart sine ansatte mot å bruke app-en på grunn av kildevern.

En fersk spørreundersøkelse fra Opinion viser at 52 prosent av de spurte tror de vil laste ned FHI-appen for smittesporing av SARS-CoV-2-viruset.

Én av fire av de spurte svarer at de ikke vil laste den ned.

Powered by Labrador CMS