Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

LITE NYTT: Flere av de store nyhetskanalene har sluttet med direkteoverføring av Trumps pressekonferanser fordi nyhetsverdien er så lav, skriver Christer Mjåset.

Foto: Getty Images/Dagens Medisin

Rekordhøye korona-tall sårer amerikaneres stolthet

Det tærer på stoltheten til amerikanerne at de nå går forbi italienerne i totalt antall døde av koronaviruset. Samtidig er det ingenting som tyder på at det kommer til å bli bedre med det første.

Publisert: 2020-04-12 — 19.51

ANALYSE: Christer Mjåset, nevrokirurg, forfatter og tidligere fagforeningsleder. Jobber nå ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston/USA.

PÅ LØRDAG gikk USA forbi Italia i antallet dødsfall som følge av Covid-19-pandemien. USA har fortsatt færre døde per innbyggere (6 per 100.000 innbyggere versus Italias 32), men å komme dårlig ut i statistikker, er noe amerikanerne liker dårlig.

Dette har åpenbart gjort noe med selvfølelsen til dem jeg snakker med her borte.

IGNORANT. New York Times svarte lørdag med å la hovedoppslaget være et tilbakeblikk over president Donald Trumps haltende respons på pandemien. Blant annet hevder avisen at Trump så tidlig som i januar skal ha fått en rapport som sa at 500.000 amerikanere kunne dø.

Det bekreftes også av flere at han skal ha ignorert medisinske råd om å innføre smitteverntiltak av frykt for å skade økonomien.

Smittetallene har vært uforholdsmessig høye i den afroamerikanske og latinamerikanske befolkningen

VERDILØSE PRESSEKONFERANSER. Ingenting av dette er egentlig nytt. Lite nytt presenteres også under de daglige pressekonferansene som president Trump holder fra Det hvite hus.

Jeg var denne uken med på en zoom-konferanse med journalist Lena Sun i Washington Post. Hun fortalte at flere av de store nyhetskanalene hadde sluttet med live streaming av pressekonferansene fordi de hadde så liten nyhetsverdi.

LØGN. The Wall Street Journal kalte dem også i en leder denne uken som «Trump’s wasted briefings». Av det som ble sagt under disse sendingene, mente Sun, var enten det meste bagatelliseringer av fakta, unøyaktigheter eller bare løgn.

Amerikanske journalister er forbi frustrasjonen over å bli manipulert og løyet for. De prøver nå på alle mulige måter å korrigere det presidenten sier på Twitter – og ved raskt å legge ut artikler som motbeviser det som han sier.

– Men det er tøft, forklarte Sun, for det er Trumps «Corona Task Force» som sitter på all informasjon. Gruppen er så politisert at man ikke kommer til den annet enn gjennom presidenten.

DEFENSE PRODUCTION ACT. Noe annet som har vært mye omtalt i det siste, er mangelen på smittevernutstyr, ettersom flere og flere helsearbeidere er rapportert smittet den senere tiden, spesielt i New York.

Mange har i flere uker ropt på at president Trump skal benytte seg av «The Defence production act» – en lov som gir Trump muligheten til å pålegge bedrifter å produsere respiratorer og såkalte N95-masker, som er ment å beskytte personell som jobber med koronasmittede. En slik beordring skjedde nå i begynnelsen av april.

NYTT DIREKTIV. Senere har Trump også kommet med et nytt relatert direktiv som forbyr eksport av kritisk smittevernutstyr. Enkelte i det republikanske partiet har ment at presidenten bør gå enda lenger ved å utnevne en militær leder til å styre og koordinere all produksjon av utstyr.

Trump har i stedet utnevnt sin handelsrådgiver, Peter Navarro, som «National Defense Production Act policy coordinator». Navarro har lenge vært kritisk til den massive utflyttingen av amerikanske arbeidsplasser til blant andre Kina.

Enkelte mener han har en underliggende proteksjonistisk agenda når han nå har bedt blant annet General Motors å øke produksjonen av respiratorer.

LEDIGHET OG ØKONOMI. Alt tyder også på at både Navarro, og ikke minst Trump, har mye å være bekymret for når det gjelder arbeidsmarkedet. For noen uker siden leste jeg en rapport som sa at så mange som 35 millioner amerikanere kunne komme til å bli arbeidsledige.

Da var ledighetstallet på 200.000. Allerede nå har det nådd 17 millioner og er forventet å stige når den nye rapporten kommer på denne uken. Investeringsbanken JPMorgan har også uttalt at man ikke bare forventer 20 prosent arbeidsledighet i andre kvartal, men også 40 prosents reduksjon i økonomien.

SYKEHUSENS SITUASJON. Noen av de som sliter oppi alt dette, er sykehusene, som i USA i stor grad har stykkprisfinansiert økonomi og derfor samlet sett taper milliarder av dollar på at elektive operasjoner nå utsettes.

Av den grunn gikk Department of Health and Human Services (HHS) til et drastisk skritt nå for noen dager siden: Alle sykehus får nå utbetalt refusjoner tilsvarende det man historisk har fått for å behandle Medicare pasienter (de over 65 år) – uavhengig av aktiviteten på sykehuset.

I første omgang utgjør dette 30 milliarder dollar. Men det vil måtte utbetales mer om man vil unngå konkurser i sykehussektoren. I 2019 var stykkprisutbetalingene fra HHS på nærmere 500 milliarder dollar.

UBEHAGELIGE SANNHETER. En siste, mye debattert nyhet den siste uken er at pandemien stadig avslører ubehagelige sannheter ved det amerikanske samfunnet. Over hele USA har smittetallene vært uforholdsmessig høye i den afroamerikanske og latinamerikanske befolkningen.

Begge disse gruppene utgjør en stor del av de lavere sosioøkonomiske gruppene. Som under spanskesyken på begynnelsen av 1900-tallet, er det disse som ser ut til å rammes hardest av pandemien. Samtidig har det dukket opp en relatert debatt om den sterke anbefalingen om å dekke til munn og nese når man er ute av huset.

For som en afroamerikansk kronikkforfatter skrev nylig i avisen The Boston Globe: Kan ikke «jeg som en svart mann gå inn i en butikk med et skjerf foran nedre delen av ansiktet og samtidig forvente å gå ut av den samme butikken». Frykten for å bli tatt for å utføre et væpnet ran er mye større enn frykten for å få Covid-19.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

DM Arena digital post EASD - følg arrangementet her!

STATSBUDSJETTET 2021

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!