KONTROLL: Helse- og omsorgsminister Bent Høie gjentok at koronaviruset er under kontroll, og at det er riktig å begynne å åpne opp samfunnet. 

Foto: skjermbilde

- Barna har trolig liten betydning for videre smitte

Helseminister Bent Høie mener det er lurt å åpne skolen for de minste barna først, fordi det er få barn blant de som blir syke av SARS-CoV-2. 

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Høie åpnet onsdagens pressekonferanse med å gjenta at når man nå skal endre litt på de strenge tiltakene, skal man gjøre det sammen, kontrollert og over tid.

- Så har mange spurt meg siste døgnet hvorfor skolene åpner først for de minste og om det er trygt. Det skal være trygt å sende barna på skolen eller i barnehagen og lærere og andre skal føle seg trygge, sa han, men understreket at: 

- Vi ønsker samtidig å være på den sikre siden, og det er derfor vi har besluttet å åpne litt senere enn det FHI og Helsedirektoratet har anbefalt slik at skolene og barnehagene får tid til å forberede seg.

Få barn blant de syke

- Det er få barn blant de som blir syke og barna har trolig liten betydning for videre smitte. Derfor er det lurt å begynne der. Vi mener det er trygt å begynne å åpne opp samfunnet nå som vi har kontroll. Så håper vi resten av elevene kommer tilbake før sommeren, sa Høie og avsluttet med en klar oppfordring nå som påska står for døra: 

- Ikke vær Severin Suveren denne påsken heller

Folkehelseinstituttets Camilla Stoltenberg siterte fra internasjonale studier som viser at barn, også dem med alvorlige kroniske sykdommer, ikke ser ut til å ha risiko for et alvorlig forløp av Covid-19.

- Som et føre var-prinsipp kan det likevel være lurt å tilrettelegge for hjemmeundervisning for kronisk syke barn. Dette vil bli avklart før barnehagene åpner, sa hun. 

Kan komme nye bølger

Hun advarte videre om at det fortsatt er en høy risiko for en eller flere oppblussinger, flere syke og flere innleggelser. 

- Vi må fortsatt være årvåkne. Vi har vunnet dyrebar tid og den må vi bruke godt, sa hun. 

Onsdag var 250 innlagt på sykehus med koronavirus. Det er 27 færre enn dagen før. 

Powered by Labrador CMS