Illustrasjonsbilde: Colourbox

Foto:

WHO-panel skal vurdere om munnbind bør anbefales alle

NRK Nyheter melder på morgensendingen i dag at WHO skal vurdere om «alle bør bruke munnbind».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Saken er oppdatert.
BBC har blant annet omtalt bakgrunnen for vurderingen, og skriver at panelet i WHO skal vurdere en nylig publisert studie fra forskere ved Massachusetts Insitute of Technology (MIT) tilsier at host og nys kan sende dråper helt opp mot 6 – 8 meter.

MIT-studien som er publisert i JAMA Insights, kan leses her.

The Guardian skriver at saken skal debatteres i dag, og at noe av bakgrunnen er erfaringer fra Hong Kong.


Kritisk til sikkerhetsavstand
Å holde minst 1 meter, helst 2 meter avstand, anbefales av WHO og Folkehelseinstituttet.
De anbefaler ikke bruk av munnbind til andre enn helsepersonell, fordi de har trening med å bruke det.

WHO presiserte her om mandag at det ikke er snakk om luftsmitte.

Til BBC sier professor Lydia Bourouiba ved MIT at empirien de har sett i studien ikke samsvarer med anbefalinger om å holde 1-2 meters avstand.

«So having this false idea of safety at one to two metres, that somehow drops will just fall to the ground at that distance is not based on what we have quantified, measured and visualised directly», siteres Bourouiba (sic).

Professor David Heymann som sitter i WHO-panelet sier til BBC at de vil se på bruk av munnbind som mulig tiltak, blant annet på grunn av MIT-studien, og andre studier.

Han presiserer at dersom de ender med å anbefale bruk, så vil det være konsekvent og riktig bruk.

Land i Europa med påbud
Allerede har Slovakia, Tsjekkia og Bosnia-Herzegovina innført påbud om munnbind / maske i offentligheten. Og nylig innførte også Østerrika krav om bruk av munnbind i butikker og apotek, blant annet. Det skriver Financial Times.

Det er mangel på beskyttelsesutstyr og munnbind i veldig mange land hele verden og norske sykehus melder om mangel på det meste om dagen. På grunn av dette, er det blant annet slik at folk i Tsjekkia syr sine egne ansiktsmasker, blant annet omtalt av Reuters.

Washington Post og New York Times skriver at amerikanske Centers for Disease Control and Prevention nå vurderer å anbefale bruk av tøy-masker.

TV-kanelen CNN skriver i en nyhetsanalyse torsdag at «Asia kan ha hatt rett om ansiktsmasker», og viser til et intervju med CDC sjef Robert Redfield på radiokanalen NPR – som første gang det ble snakk om at de skal gjennomgå anbefalinger om bruk av munnbind.

CDC skal «aggressivt gjennomgå anbefalingene med bruk av munnbind», ifølge radiokanalen NPR som gjorde et intervju med CDC sjef Robert Redfield.

Bakgrunnen for gjennomgangen, er antagelsen om at en person kan beskytte andre fra å bli smittet med munnbind, dersom hen bærer viruset uten å vite det.

Tidligere har blant annet reiselege Gunnar Halse argumentert for bruk av tøymasker i Dagens Medisin. Da viste han til en studie fra 2013, om bruk av slike masker for å hindre smitte av mikroorganismer.    

Diskutert mye
Tiltak som påbud om bruk av munnbind har blitt trukket frem som et av tiltakene som har blitt benyttet i land som Sør-Korea , Taiwan, Singapore og Kina.

Fysiker Jørgen Karlsen har blant annet skrevet i NRK Ytring at Kinesiske smittevernseksperter som hjelper italienerne «river seg i håret» på grunn av manglende tiltak.

Det hører med til diskusjonen at flere fagpersoner i Dagens Medisin påpekt at det krever kunnskap for å benytte munnbind og at det ikke er evidens som tilsier at alle bør gå med munnbind, da de kommenterte en studie om smitte fra New England Journal of Medicine.

Da uttalte overlege og infeksjonsmedisiner Ernst Kristian Rødland i Folkehelseinstituttet at man må ha respekt for at det er vanligere med bruk av munnbind i en del land – og langt vanligere blant annet fordi mange beskytter seg mot luftforurensning.

– Det er ingen sikkerhet for at rådene ikke kan endre seg. Vi må ha en ydmykhet over hvordan andre velger å beskytte seg. Vi gjør det vi gjør i dag på bakgrunn av tilgjengelig informasjon. Men vi bør ikke latterliggjøre andre kulturer. Slik situasjonen er nå, tror vi ikke det har noen hensikt å gå rundt med munnbind.

Powered by Labrador CMS