Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
ANALYSE: Christer Mjåset, nevrokirurg, forfatter og tidligere fagforeningsleder. Jobber nå ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston/USA

Krisen brer seg i USA

Selv president Donald Trump innrømmer nå at så mange som 200.000 amerikanere kan dø av Covid-19-pandemien.

Publisert: 2020-03-31 — 14.53

ANALYSE: Christer Mjåset, nevrokirurg, forfatter og tidligere fagforeningsleder. Jobber nå ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston/USA

BOSTON, USA: Koronaepidemien sprer seg nå som ild i tørt gress i USA. Sykehjem etter sykehjem melder om at deres pasienter er smittet, og pårørende nektes besøkstid for at smitten ikke skal spre seg videre.

Profil

Christer Mjåset fikk for 2019–2020 «Harkness Fellowship in Health Policy and Pratice», og arbeider ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston, i USA.

Han er nevrokirurg og ansatt ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo (UiO) samt ved Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjelletthelse (FORMI) ved Oslo universitetssykehus.

Han har vært leder for Yngre legers forening

Ikke overrasjende sprer smitten seg også i fengslene og har gjort at enkelte institusjoner har valgt å læslate fanger for å få bukt med situasjonen.

NEW YORK CITY. Men verst er det, som mange har fått med seg, i New York City, der mange lever trangt og dårlig. Nå er sykehustelt satt opp i Central Park, og et sykehusskip med 1000 senger fra den amerikanske marinen har ankret opp ved Manhattan for å avlaste det lokale helsevesenet.

Både guvernør Andrew Cuomo og borgermester Bill de Blasio er stadig ute i mediene og advarer om hva som vil skje dersom de ikke får det utstyret og den støtten de trenger. Krigsmetaforene sitter løst. Helsevesenet er ikke langt fra å kollapse som i Italia og Spania.

MANGEL PÅ TESTER. USA er nå på vei mot 150.000 bekreftede Covid-19-tilfeller, som er det høyeste tallet for land på verdensbasis. Likevel er nok antallet langt høyere ettersom det fortsatt er mangel på testsett.

På morgensendingene på radioen i Boston hører vi om flere som ringer inn og er fortvilet fordi de blir avvist når de ber om å bli testet på tross av at de har feber og åpenbare symptomer. Har du nok penger, derimot, er saken en annen.

Basketballaget Boston Celtics var tidlig ute og kjøpte tjenester fra et privat firma allerede i midten av mars. Harvard-president Lawrence Bacow annonserte også via en epost i forrige uke at han hadde testet positivt på en test han hadde tatt samme dag som han og kona hadde begynt å få symptomer.

Det samme gjelder flere andre kjendiser. Slik forskjellsbehandling er amerikanere flest vant til. Men når leder av Centers for Disease Control, Dr. Anthony Fauci, annonserte søndag at så mange som 200.000 amerikanere kan dø av pandemien, har folk begynt å bli merkbart urolige.

HYTTEFOLK – HER OGSÅ. Noe annet som bekymrer folk her vi bor i Boston og New England-området, er at man er så nær New York City. Mange New York-ere har sommerhus eller hytter langs kysten mot nord, og som i Norge er det mange som har rømt bort fra selv-isoleringen i storbyen.

I Rhode Island satte man derfor nylig inn nasjonalgarden for å gå fra hus til hus for å identifisere hyttefolket og be dem om å holde seg innendørs. Å innføre reiseforbud, sitter foreløpig langt inne i «the land of the free», men det har likevel kommet sterke oppfordringer om at New York-ere ikke skal reise mer enn strengt nødvendig og praktisere «social distancing».

Det samme gjelder nå for tre av fire amerikanere på landsbasis.

NABOLAGENE ORGANISERER SEG. Folk virker ellers til å være innstilt på at dette skal vare. I Cambridge, der vi bor, har kommunen oppfordret til at man kvartalsvis kan organisere seg for å hjelpe hverandre i såkalte «Neighborhood pods» eller områdegrupper.

Gjennom epostene som sendes rundt i gruppen, får vi et godt innblikk i hvordan andre har det i nabolaget. En sykepleier forteller at hun bor i en leilighet med sin 92 år gamle mor. Ettersom det er lite smittevernutstyr på jobb og hun arbeider med Covid-pasienter, er hun engstelig for å smitte moren.

Men hun tør ikke be om permisjon av frykt for å miste jobben, og hun har heller ikke råd til å miste inntekten ettersom hun betaler leie både for moren og seg selv. Kan noen derfor tenke seg å låne ut en hybel til henne for en periode?

For andre er det en utfordring at friluftsområde etter friluftsområde stenges av. Det er ingen steder å oppholde seg i ventetiden, men det er foreløpig ingen som slår ned på grupper som spiller fotball på stengte baner eller går tur i stengte parker.

ØKONOMISK NEDTUR. Men det folk kanskje er mest bekymret for, ved siden av smitte, er økonomien – og med god grunn. Det er en knapp uke siden Kongressen vedtok tidenes høyeste tilskuddspakke til næringslivet på to billioner dollar, men nå snakkes det allerede om at mer må til.

Arbeidsledighetstallet føk opp fra noen hundre tusen til 3,3 millioner i forrige uke, og knuste dermed rekorden fra 1982 på 695.000 ledige.

Selv under resesjonen i 2009 var høyeste ledighetstall på 660.000. Det er med andre ord ingen tvil om at vi er inne i en historisk krise i USA. Hvor lenge dette vil vare, tør foreløpig ingen å spå – bortsett fra president Donald Trump, da, som nå har flyttet «åpningen av landet» fra påske til 1. juni.

Men også dette virker usannsynlig akkurat nå, for grafene over smittetall peker nå bare en vei, nemlig oppover.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!