Covid-19: Har hurtig-kartlagt forskning om risikofaktorer

Det er laget en såkalt «rask» kartlegging og oppsummering av hva som finnes av forskning på risikofaktorer for alvorlige sykdomsforløp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.


Risikofaktorer som er undersøkt er alder, komorbiditet (samtidige sykdommer, som hjerte-karsykdom, lungesykdom, diabetes og kreft) samt høyt blodtrykk og overvekt.

Kartleggingen, som er utført av to forskere og bestilt av FHIs utbruddsgruppe, viser:

  • At barn har et mildere forløp av Covid-19 enn voksne.

–  Med økende alder ser det ut til å være en økende andel av Covid-19-pasienter som trenger sykehusinnleggelse og som vil trenge intensivbehandling. Statistikk fra mange land viser tydelig at risikoen for å dø av Covid-19 er høyere for de eldste, heter det i rapporten.

  • At forekomsten av en rekke sykdommer ser ut til å være klart høyere blant pasienter som dør av Covid-19, enn de som overlever.
    –  Ettersom eldre mennesker også har flere sykdommer, er det imidlertid vanskelig å vite om den økte risikoen blant de eldre skyldes komorbiditet, alder, eller en kombinasjon av disse. Forskerne viser til at dette kan belyses i ytterligere analyser.

Funnene i hurtigoversikten baserer seg på raske søk i PubMed og Embase, samt at det også er gjort manuelle søk på nettsidene til helsemyndighetene i utvalgte land, heter det fra forfatterne av rapporten.

Powered by Labrador CMS