Giacomo Grasselli mener den eneste måten å unngå en katastrofe er å begrense smitten. Rett og slett fordi man ikke har mulighet til å håndtere en eksplosjon i antall smittede. Foto: Skjermbilde

Italiensk lege midt i «tsunamien»: - Snittalderen på de innlagte er 65 år

Den italienske legen Giacomo Grasselli beskriver situajonen som en«tsunami» og mener drastiske smitteverntiltak er den eneste måten andre land kan unngå å komme i samme situasjon. Snittalderen på covid-19-pasientene i Italia er bare 65 år. 

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Legen, som hører til i Lombardia-regionen og er tilknyttet universitetssykehuset i Milano, deltok på et webinar i regi av Helsedirektoratet tidligere denne uken, myntet på intensivpersonell i både norske og utenlandske sykehus.

Giacomo Grasselli var tydelig preget av situasjonen helsevesenet i Italia står midt oppi og beskrev det som en «tsunami».

- Vi gjør det vi kan for å håndtere situasjonen, men dette kan bli en katastrofe, sa han.

Og fortalte at snittalderen på de italienske covid-19-pasientene innlagt for intensivbehandling var 65 år.

- Vi ser at dødeligheten øker jo høyere alderen på pasienten er. Men halvparten av pasientene er yngre enn 65 år.

Søndag måtte de legge inn og intubere en 20 år gammel gutt. 

Smittebegrensning eneste løsning

Mange, både her i Norge og i andre land, roper på strengere tiltak fra sentrale myndigheter enn hva som allerede er innført.

Oppdatert: Torsdag stenger mange skoler i Norge

Det var en tydelig sliten Giacomo Grasselli som deltok på webinar. Foto: skjermbilde

I Italia forteller Grasselli at de fleste av pasientene som er innlagt er fra geografisk begrensede områder, omtalt som «røde soner».

- Kommer dette til Milan, med to millioner innbyggere, blir det en katastrofe, sa han.

Grasselli mener den eneste måten å unngå en slik katastrofe er å begrense smitten. Rett og slett fordi man ikke har mulighet til å håndtere en eksplosjon i antall smittede.

Måtte presse på for strenge tiltak

Italienske myndigheter stengte skoler og universiteter over hele landet allerede i forrige uke i et forsøk på å få kontroll over utbruddet av koronaviruset, men Grasselli sier helsevesenet måtte presse myndighetene hardt for enda strengere tiltak.

- Selv her i Italia, hvor bomben har eksplodert, har enkelte være tilbakeholdne når det gjelder å iverksette tiltak, men det er den eneste sjansen vi har for å begrense smitten, både regionalt og nasjonalt. Vi må være strenge –strenge, oppfordret han.

Onsdag stengte også alle butikker, utenom dagligvarebutikker og apotek.

Stort press på intensivavdeligene

I Lombardia-regionen i Italia var det på tidspunktet for webinaret 5000 personer som hadde testet positivt på koronaviruset. 40 prosent av dem var innlagt på sykehus og 12,7 prosent av de 5000 smittede hadde behov for intensivbehandling, noe som allerede da førte til et stort press på intensivsengene.

- Dette er en mye høyere andel enn i Kina, sa Grisselli.

Framskrivninger viser at om to uker kan så mange som 2000 pasienter ha behov for intensivbehandling Giacomo Grasselli

Den totale intensivkapasiteten i Lombardia-regionen var 800 senger. Mandag var 500 av dem okkupert av covid-19-pasienter.

- 88 prosent av pasientene på intensivavdelingen er intubert, uttalte han.

Dagen etter webinaret var tallet på innlagte på intensivavdelingene i Italia 877 og det samlede antall dødsfall 631.

Reorganisert sykehusene

Italienske sykehus har utvidet kapasiteten med 30 prosent og man prøver å reorganisere sykehusene for å imøtekomme situasjoner. Alt dette blir gjort med den samme personellsituasjonen som før utbruddet. 

Første tilfelle i Italia ble oppdaget 21. februar. I dag er det godt over 10.000 smittede. Grasselli jobber med en artikkel som beskriver hvordan de har organisert seg:

- Vi har dedikerte intensivavdeliger der covid-19-pasienter kan behandles separat fra andre. I begynnelsen gjaldt dette 15 sykehus med 130 senger, men i løpet av to uker var vi oppe i 55 sykehus og 500 dedikerte senger. Dette fordi små sykehus som ligger rundt de røde sonene var fulle av covid-19-pasienter og det var umilig å transportere dem til de større sykehusene.

Innsatsen koordineres av Grasselli og et team av både yngre leger og pensjonerte leger, noe han mener fungerer bra.

Dystre framskrivninger

Callsenteret mottar 100 telefoner i døgnet. Og Grasselli sier han jobber 20 timer i døgnet, sju dager i uka. 

- Lombardi er rik region og har gode systemer. Men vet ikke om vi klarer å opprettholde dette for alltid. Framskrivninger viser at om to uker kan så mange som 2000 pasienter ha behov for intensivbehandling.

Hele webinaret kan du se i videovinduet under. Samtalen med Giacomo Grasselli kommer fire timer ut i videoen. 

Powered by Labrador CMS