ÅPNET SENTER: Klinikkleder for Klinikk for medisin, Arild Hagesveen (t.v) og administrerende direktør Anders Mohn Frafjord ved Diakonhjemmet Sykehus på åpningen av det nye kreftsenteret. Foran: Viseadministrerende direktør Jan Frich i Helse Sør-Øst. Foto: Vidar Sandnes

Åpnet nytt senter for kreftbehandling

Diakonhjemmet Sykehus åpnet mandag et nytt senter for medikamentell kreftbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Vi mener dette vil gi et minst like godt tilbud til pasientene, sier klinikkleder for Klinikk for medisin, Arild Hagesveen til Dagens Medisin.

Han ledet åpningen av Senter for kreftbehandling ved Diakonhjemmet Sykehus i Oslo mandag. Sykehuset er lokalsykehus for pasienter fra bydelene Frogner, Vestre Aker og Ullern. I løpet av våren vil pasienter med lungekreft, mage/tarm-kreft og bukspyttkjertelkreft få tilbud om medikamentell behandling ved sykehuset. Det palliative tilbudet ved sykehuset skal også styrkes.

– Tidligere har vi fått inn pasientene når de har hatt behov for innleggelse i forbindelse med kurene. Nå får vi et helhetlig forløp for mange pasientgrupper, hvor vi utreder, tar den medikamentelle behandlingen, innleggelsene og palliasjonen. Det gir et A-til Å-tilbud som vi mener er veldig godt, sier Hagesveen.

Klinikkleder Arild Hagesveen er svært fornøyd med at senteret på Diakonhjemmet nå er i gang med å ta imot brystkreftpasienter.

– Dette er noe vi har jobbet aktivt med i ett og et halvt år – og det har vært laget rapporter før dette også. Det er deilig at åpningsdagen har kommet.

BEDRE TILBUD: – Pasientene skal få et bedre lokalsykehus-tilbud. Disse to sykehusene har bedre forutsetninger for å gi det ettersom de har ansvar for bydelene, og har gode samarbeid med bydelene og fastlegene, sier viseadministrerende Jan Frich i Helse Sør-Øst. Foto: Vidar Sandnes

To sentre

Den 9. mars åpner et likt senter på Lovisenberg Diakonale Sykehus.

– Det er tydelig krav og forventninger om at vi som lokalsykehus for 140.000 innbyggere skal gjøre enda mer for disse innbyggerne. Å gi mer kreftbehandling og gi et større tilbud innen palliasjon er veldig viktig for å kunne gi det helhetlige tilbudet til innbyggerne, sier administrerende direktør Anders Mohn Frafjord ved Diakonhjemmet Sykehus.

1000 pasienter

Fra høsten starter sykehuset med å inkludere behandling av også prostatakreft, lymfomer og føflekkreft. Planen er et volum på rundt 1000 henvisninger i året, drøyt 3000 infusjoner og 4500 konsultasjoner utover dette.

– Det er ganske stor aktivitet vi planlegger. Vi tror ikke vi når toppvolumet før om minst ett år, sier Hagesveen.

Det er kun testikkel- og gynekologisk kreft som ikke vil bli inkludert i tilbudet.

– Grunnen til at testikkelkreft ikke inkluderes handler både om volum og at behandlingen er så spesialisert at en ønsker å samle den på ett sted. For gynekologisk kreft så forutsettes det at en har en gynekologisk avdeling for å ta kontrollene, og det har ikke verken vi eller Lovisenberg, forklarer Hagesveen.

– Et bedre lokalsykehus-tilbud

Det er Helse Sør-Øst som har gitt Diakonhjemmet og Lovisenberg i oppdrag å overta kreftbehandlingen. Viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst deltok på åpningen av senteret mandag.

– Det er gledelig å se at planene nå realiseres. Dette er et resultat av at mange har vært villige til å tenke nytt og finne gode løsninger for pasientene, sier Frich.

– Det er historiske grunner til at vi har hatt den oppgavefordelingen vi har hatt til nå, men det er riktig å ta denne veien fremover.

Frich viser til at det er vanlig at lokalsykehus ellers i landet tilbyr medikamentell kreftbehandling.

– Vi mener at pasienter i Oslo som sogner til disse to sykehusene skal kunne ha det samme lokalsykehustilbudet som en får ved andre lokalsykehus.

Han mener tilbudet til pasientene nå vil bli bedre.

– Pasientene skal få et bedre lokalsykehus-tilbud. Disse to sykehusene har bedre forutsetninger for å gi det ettersom de har ansvar for bydelene, og har gode samarbeid med bydelene og fastlegene.

Flyttet åpning

På grunn av mulig smittefare knyttet til koronaviruset, ble åpningen avholdt utenfor det nye senteret hvor de første pasientene nå får behandling.

– Vi ville ikke ta noen sjanser, selv om risikoen er veldig liten, sier administrerende direktør Anders Frafjord om avgjørelsen.

Powered by Labrador CMS