SKJERMDUMPER: Kommunikasjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Christina Rolfheim-Bye, lastet ned disse skjermdumpene fra den nettsiden som den norske nettadressen først henviste til. Foto: Skjermdump

Koronablogg ble lagt ned

Folkehelseinstituttet fikk spørsmål om å overta en norskregistrert nettadresse, som de oppfattet var falske nyheter om koronaviruset.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Upresis informasjon om koronaviruset, sykdommen som nå går under betegnelsen COVID-19, har vært en utfordring for verdens helseorganisasjon, WHO. De erklærte en såkalt «infodemic». Blant annet omtalt i New York Times og av BBC.

Også i Norge
Kommunikasjonsdirektør Christina Rolfheim-Bye sier til Dagens Medisin at det generelt sett er et problem med «fake news» om koronaviruset.

– Vi ser og hører at det er en del falske nyheter og at flere land i Europa opplever at dette er et problem. Vi fikk en forespørsel om vi ville kjøpe et norsk nettsted, som inneholdt en del falske nyheter, sier Rolfheim-Bye som presiserer at det ikke var aktuelt å kjøpe slike nettsteder. 

Hun forklarer at de mottok en e-post til medievakten i Folkehelseinstituttet, med tilbud om å overta nettstedet.

INFODEMIC: Kommunikasjonsdirektør Christina Rolfheim-Bye sier til Dagens Medisin at det generelt sett er et problem med «fake news» om COVID-19.

Se e-postkorrespondansen lenger ned i saken.

Dagens Medisin velger å ikke omtale nettadressen eller eieren med navn.

Norsk eier
Dagens Medisin har vært i kontakt med eieren av nettsiden, som for øvrig tidligere jobbet i et helseforetak.

Et søk i domeneregisteret NORID viser at selskapet som hadde registrert det norske nettstedet har registrert over 40 andre norske domener.

Da Dagens Medisin tok kontakt med vedkommende i forrige uke, ble den norske bloggen som da var på nettadresen, lagt ned øyeblikkelig.


Rutet først til annet nettsted
Ifølge Rolfheim-Bye henviste den norske nettadressen til et annet nettsted, da de ble kontaktet av eieren med spørsmål om å overta nettstedet.

– Hva var det som var fake-news-aktig på nettstedet etter deres mening, da dere fikk henvendelsen? 

– Den dagen vi fikk henvendelsen, ble vi sendt til en side med en annen adresse som het restrictedrepublic.com. Her var hovedoppslaget en film, og en tekst om at Bill og Melinda Gates sto bak koronavirusutbruddet. Andre oppslag på samme side så også ut som konspirasjonsteorier og alt tydet på at dette ikke var en nettside som var satt opp med formål å orientere om koronaviruset. 

Kommunikasjonsdirektøren tok skjermbilder av adressen som da ble linket opp.

Deretter ble nettsiden endret til en norskspråklig blogg, hvor det var slått opp ulike saker om koronavirusets spredning med henvisninger til ulike nyhetsnettsteder som New York Times, CNN og Facebook-poster.

I tillegg var det slått opp at nettsiden var til salgs.

E-postkorrespondanse
Dagens Medisin har fått innsyn i epostkorrespondansen FHI har hatt med eieren av nettsiden.

«Hei dere, Jeg har en nettside som heter (...) og i den siste tiden har det vært en eksplosiv vekst i antall besøkende. Selvom det er hyggelig med så mange besøkende har enkelte påpekt at den informasjon jeg har ute og linker til er feil. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å drive informasjonsformidling og samtidig faktasjekke materialene. Jeg lurer derfor på om dere er interessert i å ta over nettsiden (...)», heter det i e-postkorrespondansen.

FHI responderte følgende:
«Det enkleste er nok at du henviser til FHI sine nettsider om Coronavirus for oppdatert informasjon. Vi oppdaterer nettsiden kontinuerlig.»

Da svarte eieren: «Hvis dere ikke vil ha nettsiden får jeg heller fortsette å formidle om coronaviruset slik det passer meg. Desom vil får finne frem til FHI på egenhånd».


Pris?
– Hvor mye fikk dere tilbud om å kjøpe nettstedet for? 

– Det sto ikke noe om pris i den eposten vi fikk. Og vår dialog var forholdsvis kort så en pris for dette kom aldri opp, forklarer Rolfheim-Bye.   

– Hva tenkte dere da dere fikk en slik henvendelse? 

– Vi tenkte nok at dette kanskje ikke var en helt seriøs aktør.  Og det inntrykket ble forsterket da vi fikk sett på siden. 

– Nettsiden er nede nå, etter at vi tok kontakt med eier. Hva tenker dere om det? 

– Jeg tenker det er greit at de mange som har spørsmål og usikkerheter om koronaviruset slipper å komme til en side som inneholder falske nyheter. Det er sørgelig, men ikke overraskende, at vi ser falske nyheter også om dette. 

Personen som drev bloggen skriver følgende i en e-post til Dagens Medisin:

«Som nevnt i epost har jeg ikke kapasitet til å faktasjekke alle materialene som publiseres, derfor linket jeg til kildene (NY time, CNN osv) slik at leserne kan gjøre egne meninger. Nevnte artikkel fra restrictedrepublic.com har jeg, etter eget initiativ, fjernet da jeg fikk tid til å sjekke nettstedet nærmere. Det er synd at FHI velger å angripe bloggen som "fake news" når jeg har kontaktet dem og flagget at jeg behøver hjelp. Det blir ikke mye til blogg hvis jeg sender alle leserne mine til en annen side feks FHI» (SIC).

Powered by Labrador CMS