NYE VIRUS-RÅD: – Det kommer nye råd til helsetjenesten i løpet av kvelden, sier Johan Torgersen, direktør for divisjon kvalitet og forløp i Helsedirektoratet. Foto:

Disse tiltakene foreslår Helsedirektoratet mot koronaviruset

Dette er tiltakene Helsedirektoratet vil sette inn dersom koronaviruset skulle komme til Norge. – Vi vil forløpende oppdatere tiltakene, uttaler divisjonsdirektør Johan Torgersen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Fredag meldte Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet at de jobber med en håndteringsplan for det nye koronaviruset.

Viruset, som har fått navnet 2019-NCOV, har nå smittet 4.500 personer og 106 har omkommet som følge av smitte, melder BBC i dag.

Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at de blant annet skal kartlegge behandlingskapasiteten og komme med oppdatert informasjon og råd til helsepersonell, slik at de kan håndtere situasjonen dersom viruset påvises i Norge.

Utvider til Hubei-provinsen
På Folkehelseinstituttets nettsider er det nå oppdaterte råd om hvordan helsepersonell skal utrede og isolere pasienter med mistanke om 2019-NCOV.

FHI skriver i sine råd at det kun er aktuelt å teste personer for viruset dersom de har oppholdt seg i Wuhan-by, eller dersom de har hatt nærkontakt med en person som bærer viruset. 

– Vi er nå omforent om at vi utvider dette til å gjelde har oppholdt seg i Hubei provinsen, inkludert Wuhan. Det kommer nye råd til helsetjenesten i løpet av kvelden, sier Johan Torgersen, direktør for divisjon kvalitet og forløp i Helsedirektoratet.  

– Følger med
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har sammen utarbeidet informasjon til spesialisthelsetjenesten og kommunene, om hva de bør gjøre dersom det oppstår mistanke om koronavirussmitte.

– Hovedstrategien er at vi følger med på og blir kjent med utbruddet slik at vi kan råd og tiltak tilpasset norske forhold. Men vi har ikke utbruddet i Norge, så det viktigste er å tilrettelegge for å oppdage eventuell smitte raskt og kunne sette inn tiltak for å begrense spredning så godt vi kan, sier divisjonsdirektøren til Dagens Medisin.

Torgersen forklarer at de jobber med å få klar ytterligere informasjon til i morgen.

– Ved en eventuell epidemi ønsker vi først og fremst å dempe spredningen så mye som mulig. Dette jobber helsemyndighetene og helsetjenesten sammen om, sier han.

Mulig scenario
– De fleste pasientene vil møte helsetjenesten i kommunen. Derfor gir vi råd til alle deler av kommunal helse og omsorgstjeneste, sier Torgersen.

Han viser til at helsepersonell bør gjennomgå med pasientene hvor de har vært i forkant av eventuelt sykdomsutbrudd, og peker på at man da må inkludere Hubei-provinsen og Wuhan-By i Kina, 2 uker tilbake i tid.

– Eller vært ute å reist andre steder der det er finnes smitte, og kanskje møtt pasienter som kan ha smitte. De må også sjekke om pasientene har symptomer som hoste og andre forkjølelseslignende symptomer. Ved mistanke om koronavirus må pasienten testes spesifikt for dette.

Må isolere pasientene 
Dersom viruset så blir påvist hos pasienten, skal alle pasienten isoleres på sykehus, forklarer Torgersen. 

– I utgangspunkt er dette et virus som spres med dråpesmitte. Men i og med at vi ikke vet hvor alvorlig det er, eller er sikker på smittevei, anbefaler WHO at man bruker luftsmitteisolat med undertrykk, slik at ikke luft spres fra isolatet dersom det er tilgjengelig. Vi tror at dette i innledende faser vil bidra til at spredningen går ned.

Torgersen oppfordrer at alle helsepersonell setter seg inn i det som står på FHI sine nettsider og den informasjonen som sendes ut til RHFene og kommunene. Det sendes ut spesifikk informasjon for eventuelle smittetilfeller.

Ikke flyplass-screening
Torgersen sier det ikke vil være aktuelt med temperaturmåling av reisende som ankommer Norge med fly, slik som de gjør blant annet på undergrunnsbanen i Wuhan eller på utvalgte flyplasser i USA, og viser til at dette er et svært lite effektivt tiltak.

– Tror du det er stor sjanse for at viruset blir påvist i Norge?

– Vi forbereder oss veldig grundig på at det skjer. Vi har ikke noe annet valg enn det. Vi må sikre tiltak som begrenser smittespredning, det handler om å oppdage tidlig – og isolere.

– Hva er det som gjør at dere velger å utforme så spesielle tiltak for dette viruset?

– Det er litt med bakgrunn i erfaringer med epidemier som SARS og MERS. Dette kan bli et virus som har stort spredningspotensiale. Det er ikke at viruset ser så farlig ut i seg selv slik vi vurderer det. Det er potensialet for spredning som gjør at man er så forsiktig. Vi må ta høyde for at inkubasjonstiden er opp mot 14 dager og vi er usikre på om viruset sprer seg i denne fasen.

Powered by Labrador CMS