Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Nærmer oss grensen for hva som er mulig å spare inn

Sykehusinnkjøps innkjøpsdirektør for legemidler har tro på oppdelte innkjøpsavtaler for de regionale helseforetakene, men innrømmer at det kan oppstå problemstillinger.

Publisert: 2020-01-23 — 15.15
Bente Hayes, innkjøpsdirektør for legemidler i Sykehusinnkjøp. Foto: Lars Brock Nilsen

LILLESTRØM: Onsdag ble resultatene fra årets anbud på såkalte TNF/BIO-legemidler (TNF-hemmere og biologiske/biotilsvarende legemidler) mot betennelsessykdommer i hud, ledd og tarm offentliggjort. Det skjedde under Sykehusinnkjøps TNF/BIO-seminar.

– Sett i lys av fjorårets innsparinger på rundt 500 millioner kroner, er et ytterligere innsparingspotensial på 150 millioner kroner veldig bra. Men jeg tror også vi må begynne å innse at vi nærmer oss grensen for hva som er mulig å spare inn, sier Bente Hayes, innkjøpsdirektør for legemidler i Sykehusinnkjøp, til Dagens Medisin.

– Sikre flere biotilsvarende leverandører
Hun påpeker at et av de viktige momentene for Sykehusinnkjøp i årets anbud har vært å sikre leveringssikkerhet.

– Det at vi har fått inn to leverandører og delt markedet er viktig for tilgjengeligheten på de biotilsvarende legemidlene. Vi tenker nå mer langsiktig med tanke på leveringssikkerhet, og vil sikre at vi har flere biotilsvarende leverandører i markedet. Det er viktig ettersom vi nå sammen med Danmark er de beste i Europa til å bytte og ta i bruk biotilsvarende legemidler, sier hun, og legger til:

– Vi må også sikre at vi får med oss klinikerne på dette, og oppmøtet på dagens seminar tyder på at vi når ut. Vi streamer også seminaret for å sikre at vi også når ut til de klinikerne som ikke får vært med på seminaret.

– Noen mulige problemstillinger
– For første gang får de regionale helseforetakene forskjellige avtaler, med to ulike leverandører av infliksimab. Er det problemstillinger knyttet til en slik avtale?

– Det er selvsagt noen mulige problemstillinger. Vi som mennesker flytter jo på oss, og det kan tenkes som en mulig utfordring i en overgangsperiode til dette har gått seg til. Vi må nå prøve dette ut. Men det viktigste med at vi har skilt mellom de regionale helseforetakene er at de to leverandørene skal få sin andel av markedet. Et premiss for å få med to leverandører er at de er sikret et gitt volum. Hadde vi latt dette være opp til den enkelte kliniker, så kunne vi ikke garantert leverandørene at en får 65 prosent og en annen får 35 prosent, slik fordelingen er i dette anbudet.

– Hva er årsaken til at det er to leverandører på kun ett av virkestoffene?

– Det er fordi vi ikke har fått inn tilbud som har vært gode nok, og at avstanden har vært for stor mellom de tilbudene vi har fått inn.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!