Kreftmedisin fikk ja – men med restriksjoner

Beslutningsforum ga mandag grønt lys for at et legemiddel som brukes i behandlingen av benmargskreft kan tas i bruk i det offentlige.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Men restriksjonene som følger den positive beslutningen, gjør at veldig få pasienter i praksis vil få denne, ifølge leder for Oslo myelomatosesenter, Fredrik Schjesvold.
Beslutningsforum sa i mars nei til å innføre behandlingen, som nå altså innføres:

Det er legemiddelet ixazomib (Ninlaro) for kombinasjonsbehandling med deksametason og lenalidomid for behandling av refraktær eller residiv myelomatose.

Men kun pasienter som har gjennomført minst tre tidligere behandlinger vil få tilbud om kombinasjonsbehandlingen.

 –  I praksis vil dette si at svært få pasienter, ekstremt få, er aktuelle for denne, sier Schjesvold til Dagens Medisin.

–  Det er positivt at denne kombinasjonsbehandlingen, som vi vet er gunstig, nå har fått ja.

 –  Men – det er slik at etter tre behandlinger, slik restriksjonen er, så er de fleste pasientene refraktære for lenalidomid – altså medisinen virker ikke lenger.

–  Studien på denne behandlingen er gjort på pasienter som har en til tre tidligere behandlinger, men få av studiedeltakerne hadde hatt tre. Hvis den tredje behandlingen inneholder lenalidomid, (som utgjør en del av kobinasjonsbehandlingen som Belsutningsforum sa ja til, journ.anm) så kan du ikke få den nye behandlingen i det hele tatt.

–  I praksis så er det ingen som ikke får lenalidomid. Det er noen få unntak, nemlig pasienter som fikk diagnosen for så lenge siden at de ikke har fått lenalidomid.

 Schjesvold vil være forsiktig med å anslå hvor mange pasienter som reelt er aktuelle for denne nye behandlingen, men han anslår at dette omfatter rundt ti pasienter.

Powered by Labrador CMS