Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde
FOR STRENGT: Kjersti Toppe i Senterpartiet mener det er å gå for langt å kreve attest av par som ønsker assistert befruktning: – Dette mener vi er et altfor strengt krav. Foto: Lasse Moe

Kritisk til krav om «politiattest» for å få barn

– Forskjellsbehandling av par som er infertile, sier Senterpartiets Kjersti Toppe.

Publisert: 2019-12-16 — 09.00

Fredag oversendte regjeringen sitt forslag til ny bioteknologilov til Stortinget. Helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe i Senterpartiet er positiv til mange av endringene.

– Det er flere positive og nødvendige endringer som foreslås i dag som vi kommer til å støtte i Stortinget. For eksempel det at en styrker barnas rettigheter til å få vite sitt biologiske opphav, sier Toppe.

Hun er imidlertid kritisk til innføringen av en attest for par som vil ha assistert befruktning. Attesten skal vise om paret er siktet, tiltalt eller dømt for straffbare forhold og gjøres tilgjengelig for legen som vurderer paret.

– I dag er det slik at par som ikke får lov å adoptere, kan få assistert befruktning om legen mangler kunnskap, sa helseminister Bent Høie fredag til Dagens Medisin om hvorfor regjeringen vil ha en slik attest.

– Dette mener vi er et altfor strengt krav, og en forskjellsbehandling av par som er infertile og andre par som får barn i Norge og som slett ikke trenger å vise noen politiattest, sier Toppe.

– Skal en person som er tidligere straffedømt og har sonet sin straff i tillegg bli straffet med å ikke få medisinsk hjelp for barnsløshet?

– Ikke stor modernisering

Arbeiderpartiet har tidligere kritisert regjeringens politikk på bioteknologifeltet, og er heller ikke fornøyde med forslaget som nå er lagt frem.

– Å fremstille dette som en stor modernisering er jeg ikke enig i, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol.

– Mesteparten av det de nå foreslår er selvfølgelige korrigeringer, som for eksempel at persontilpasset medisin skal bli mer tilgjengelig. Men likestillingsfremskritt som eggdonasjon og assistert befruktning for enslige blir det ikke noe av fordi Kristelige Folkeparti har fått vetorett i spørsmål om bioteknologi.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!