TAS PÅ ALVOR: – Vi får vel tolke det som at han tar luftambulansekrisen på alvor når han velger å komme til oss, sier lege Paul Olav Røsbø om å få helseminister Bent Høie på besøk. Foto: Privat

– Vi må sørge for at vi aldri havner i samme situasjon igjen

Kommunelege og leder Paul Olav Røsbø, i Finnmark legeforening fikk helseminister Bent Høie på besøk på legekontoret for å snakke om luftambulansekrisen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Vi opplevde helseministeren som lyttende, sier Røsbø til Dagens Medisin.

Denne uken fikk han besøk av helseminister Bent Høie (H) på legekontoret Øksfjord helsesenter i Loppa kommune i Finnmark.

– Jeg fikk en telefon da jeg gikk visitt på sykehjemmet på mandag med spørsmål om vi ville ha besøk av Høie dagen etter, han ville komme i forbindelse med at han var i Alta.

Det takket Røsbø og kollegaen Olav Gunnar Ballo, som også er vara-styremedlem i Finnmark legeforening, ja til.

– Vi får vel tolke det som at han kom som at han tar luftambulansekrisen på alvor når han velger å komme til oss.

– Må kompensere

– Vårt råd er at staten overtar eierskap og drift av luftambulansetjeneste, fly og helikopter. Det vil gi oss en forutsigbarhet i tjenestene. Vi kan ikke få problemer med operatørskifter hvert åttende til tiende år, sier Røsbø, som understreker at problemer med tekniske feil kommer på toppen av andre utfordringer knyttet til operatørbytte.

– Vi kan tåle utfordringer i en periode, men det er vi som helsepersonell, som må kompensere når det tar lang tid å få tak i fly, og pasientene som må betale prisen.

– Vi må sørge for at vi aldri havner i den samme situasjonen igjen. Det går akkurat så ille nå som vi trodde på forhånd, og det er ingen grunn til å tro at det går bedre neste gang.

Finnmark legeforening mener også at det bør opprettes permanent helikoptertjeneste i Øst-Finnmark.

– Forsvarets bidrag den siste tiden har gjort det klart for oss at det helt åpenbart er et behov for denne typen tjenester i Øst-Finnmark. Øst-Finnmark befinner seg i ytterenden av Norge og flyet er derfor ofte ute av området og da er nærmeste fly-ressurs en time eller mer unna. Et helikopter vil ikke forlate området på samme måte som fly.

– Kan være vanskelig å forstå

Røsbøs pasienter sendes oftest med ambulansebåt, men han har også opplevd utfordringer med manglende fly.

– Jeg har opplevd at det har vært vanskelig å få tak i ambulansefly, men de som er hardest rammet er kommunene i Øst-Finnmark.

Dette er et poeng som er viktig å formidle, mener Røsbø:

– Det som kan være vanskelig å forstå for folk andre steder i landet er at flyene er vår lokale ambulanse mange steder i Finnmark. Det er altså en legevaktslege som rekvirerer fly, det skjer nærmest aldri i resten av landet.

Kommunelege Olav Gunnar Ballo som også deltok på møtet, trekker frem at helseministeren selv ble stående værfast på grunn av en trailer som hadde kjørt seg fast og sperret veibanen.

– Det illustrerer problemet. Mange bygder har kun én vei inn, hvis veien blokkeres må du kunne frakte folk ut via luften.

–Blir skyteskive

Ballo er bekymret over dagens situasjon.

– Vi opplever situasjonen som svært foruroligende og bekymringsfull, uten at vi vil hausse opp og overdramatisere. 

Som Røsbø, opplevde også Ballo, at dialogen med helseministeren var god. Ballo har bakgrunn som politiker for Sosialistisk venstreparti (SV) på Stortinget og kjenner helseministeren fra tidligere.

– Jeg opplever at Bent Høie er genuint opptatt av å lytte til hva vi sier. Noen gjør Bent Høie personlig til skyteskive for at et fly står på bakken Jeg mener at man må forsøke å løse problemet. Et skifte av statsråd vil ikke fjerne problemet.

Powered by Labrador CMS