Illustrasjonsbilde: Getty Images Foto:

Vaksinerekord i Norge

Over én million influensavaksiner er blitt sendt ut i år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

VIKTIG: – Vi vet at endel som burde ha tatt vaksinen ikke tar den, fordi de ikke føler at de trenger den, kanskje fordi de føler seg så friske, sier seniorrådgiver Kjersti Margrethe Rydland i Folkehelseinstituttet. Foto: Privat

Det melder Folkehelseinstituttet (FHI).

De har distribuert vaksinene til kommuner, helseforetak og apotek. 811.000 vaksiner er sendt ut til målgruppene for vaksinasjonen. Personer som har risiko for alvorlig influensa og helsepersonell.

I tillegg har FHI og legemiddelgrossistene sendt ut 190.000 doser til apotek over hele landet.

Ifølge FHI er det rundt 1,6 millioner mennesker i risikogruppen og 320.000 helsepersonell som omfattes av en vaksineanbefaling for alvorlig influensasykdom.

Ifølge seniorrådgiver Kjersti Margrethe Rydland i FHI er antall vaksinedoser som er sendt ut økt med over 13 prosent, sammenlignet med forrige influensasesong.

– Dette er svært gledelig, og bekrefter trenden vi har sett de siste årene til at stadig flere i målgruppene tar influensavaksine hvert år.

– Hvorfor er det så viktig for helsepersonell å ta influensavaksine?

– Dette er viktig for at helsepersonell ikke skal smitte pasientene og unngå å bli syke selv. De har et høyere smittepress og mange av pasientene de håndterer har jo dårligere effekt av vaksinen, og har større risiko for å bli alvorlig syke av influensa, sier Rydland til Dagens Medisin.

Hun viser til at de ser at dekningen av influensavaksine har gått opp i alle grupper, og at dersom man bare ser på distribusjonstallene kan dekningen blant målgruppen samlet sett nå være opp mot 40 prosent, ettersom 811.000 vaksiner er kjøpt inn til målgruppene.

– Føler seg friske
For å oppnå 100 prosent i målgruppen risikopasienter må flere av dem som er i målgruppen men som føler seg friske ta vaksinen. 

– Vi vet at endel som burde ha tatt vaksinen ikke tar den, fordi de ikke føler at de trenger den, kanskje fordi de føler seg så friske, sier Rydland. 

– Hvem er disse pasientene? 

– Vi tror at dette kan være de friske eldre – de som har fylt 65 år og så kan det være yngre som for eksempel har diabetes, og ellers føler seg friske. Det vi da er redd for er at de som lever med sin sykdom og er relativt friske, skal bli dårligere av den tilstanden de har. 

I vaksinasjonsveilederen til FHI står en oversikt over alle pasientene som er i målgruppen.

– Flokkbeskyttelse
Rydland forklarer at det lokalt sett, som for eksempel i sykehjem, kan oppstå en viss flokkbeskyttelse dersom mange vaksinere seg og vaksinen har god effekt mot det sirkulerende viruset, da dette vil minke smittepresset for de som ikke er vaksinert.

Hun påpeker at vaksinen ikke vil kunne gi flokkbeskyttelse på befolkningsnivå, både fordi vaksinen har for lav effekt  (ca. 60 %) og fordi man da må vaksinere hele befolkningen - ikke bare pasienter i risikogruppene og helsepersonell.

– I tillegg har influensaviruset mange variasjoner. Det er ofte ulikt hvor i landet de ulike virustypene sprer seg, og vaksineeffekten kan variere mye mellom de ulike typene virus.

Legens råd er viktig
– Vi håper at alle fastleger anbefaler pasienter som er innom i vaksinasjonsperioden og som er i risikogruppene å ta influensavaksinen.

Rydland forklarer at fastlegenes råd er veldig viktig og viser til tall fra 2018-2019 som viser at 71 prosent av pasienter var i risikogruppen og fikk anbefaling av legen sin om å ta vaksine, gjorde det. 

– Vaksinasjonsgraden øker fordi pasientene stoler på fastlegen sin og annet helsepersonell.

Powered by Labrador CMS