– Realiteten er at det er en forsvinnende liten forskjell på å gjøre en skikkelig jobb og å gjøre en drittjobb. Det koster ikke mye for kommunene å investere i kvalitetsarbeid for fastlegen om man legger litt arbeid i det, har tilstedeværelse og er dedikerte, sier kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal. Foto: Anne Grete Storvik

– Ledelse av fastleger handler om tillit

«Styringspisking» er ikke oppskriften på god ledelse av fastleger, mener kommuneoverlege Cato Innerdal.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

HELSEDIREKTORATET/STORO (Dagens Medisin): – Gjennomgangstonen når folk snakker om fastlegene, er at de omtales som vanskelige å samarbeide med, at de er vanskelige å få med på kommunalt kvalitetsarbeid, at de kun er interessert i egen virksomhet, og å sitte på kontoret og tjene penger, innledet Cato Innerdal på Fastlegekonferansen som ble avholdt i Oslo torsdag.

Glad i hest?
– Dette er ikke riktig. Virkeligheten er en ganske annen, sa Innerdal, som er kommuneoverlege i Molde.

– Gjennom karrieren min har jeg hatt mange gode sjefer, og det jeg har sett er at de har gjerne hørt på medarbeidernes utfordringer. Og ikke minst har de benyttet seg av kompetansen deres. Fastlegene har de samme behovene.

 – Og så er spørsmålet om man må være lege for å lede leger?, sa Innerdal som innledet svaret med følgende eksempel:

– Tidligere i høst ble treneren til hekkeløper og sunnmøring Karsten Warholm, spurt om fortiden som sprinter var en fordel når han skulle trene toppidrettsutøveren Warholm. Da svarte treneren slik: Må du ha vært hest for å bli en god jockey?

– Så, må du være lege for å lede leger? Min personlige oppfatning er at det i alle fall hjelper å være glad i hest, sa Innerdal, som høstet applaus og latter fra salen.

Innerdal understreker at ledelse av fastleger ikke handler om at «kommunen skal dytte på fastlegene nye oppgaver», men om å skape tillit.

Han viste til et prosjekt i kommunen som nettopp ble initiert på bakgrunn av tilbakemeldinger i medarbeidersamtaler med alle fastlegene i Molde - om hva de opplevde som vanskelig i arbeidshverdagen.

– Nesten alle sa at forskrivning av vanedannende medisiner var vanskelig, og basert på det startet vi et arbeid som ble opplevd som meningsfullt.

Prosjektet, tidligere omtalt i Dagens Medisin her, resulterte i at det ble rekvirert markant færre definerte døgndoser benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler i kommunen sammenlignet med året før.

«Fremmedelement»
– Kommunen blir veldig ofte oppfattet som et fremmedelement, og derfor må leder av fastlegetjenesten gjøre det givende å være med, framfor å drive styringspisking, er Innerdals budskap.

– Kvalitetsarbeid er også avhengig av tillit. Realiteten er at det er en forsvinnende liten forskjell på å gjøre en skikkelig jobb og å gjøre en drittjobb. Det koster ikke mye for kommunen å investere i kvalitetsarbeid for fastlegen om man legger litt arbeid i det, har tilstedeværelse og er dedikerte.

– Kommunen trenger hjelp fra sentrale myndigheter fordi rammebetingelsene for ledelse av fastlegetjenesten ligger utenfor kommunens kontroll. Men mye av det som kommunen gjør, som å drive en god fastlegetjeneste, har vi kontroll på, sa Innerdal.

Powered by Labrador CMS