- Vedtaket bråbremser en næringsutvikling som et samlet storting nettopp stilte seg bak, sier Kjetil Thorvik Brun, konstituert direktør for næringspolitikk og samfunnskontakt i Abelia. Foto: Abelia/Ilja Hendel

Ut mot norske myndigheter etter e-helsevedtak

Abelia hevder norske myndigheter har gitt mangelfull informasjon til Eftas overvåkningsorgan.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Det var i juli at ESA, EFTAs overvåkingsorgan, konkluderte med at systemet for e-helse ikke utgjør næringsvirksomhet, og at den offentlige finansieringen derfor ikke reiser spørsmål om statsstøtte.

–  Vedtaket er basert på manglende informasjon om konkurransesituasjonen i det norske e-helsemarkedet fra norske myndigheter, hevder Abelia, som er NHOs forening for kunnskaps – og teknologibedrifter.

Nå stevner de ESA for retten.

Overvåkingsorganet fører tilsyn med at EØS-avtalen blir gjennomført og etterlevd i det enkelte EØS/EFTA-land.

Vedtaket ble fattet på bakgrunn av at Norge ba ESA undersøke om finansieringen av det norske systemet for e-helse reiser spørsmål om statsstøtte.

– ESA er blitt feilinformert av norske myndigheter om det norske e-helsemarkedet og har omgått plikten til å undersøke informasjonen. Dette bråbremser en næringsutvikling som et samlet storting nettopp stilte seg bak, uttaler Kjetil Thorvik Brun, konstituert direktør for næringspolitikk og samfunnskontakt i Abelia.

Dersom vedtaket blir stående, mener Abelia at dette vil gå ut over hvordan man innretter Akson-prosjektet; det omstridte milliardprosjektet som skal sikre felles journal og samhandling for 291 norske kommuner. Prosjektet er beregnet til å koste 11 millarder kroner.

– Om ESAs vedtak om å støtte myndighetenes tolkning blir stående, vil det eksempelvis kunne være bestemmende for innrettingen av det medieomtalte storprosjektet Akson som direktoratet for e-helse nå forbereder. Det vil i seg selv kunne koste mer enn 11 milliarder kroner, eller mer enn tre nye operahus, sier Thorvik Brun.

Helseministeren: – Er kjent med søksmålet

Helseminister Bent Høie (H) er kjent med søksmålet, oppplyser Helse- og omsorgsdepartementet til Dagens Medisin. Han svarer slik på Abelias uttalelser:

– Departementet har allerede gitt omfattende informasjon til ESA om saken. Vi vil selvfølgelig bidra med mer hvis de ber oss om det. Det er enda ikke tatt stilling til hvordan Akson skal gjennomføres. 

– Vi har bedt Direktoratet for e-helse om å vurdere ulike strategier, nettopp for å sikre effektiv konkurranse og innovasjon. Dette skal direktoratet levere mars 2020, heter det fra helseministeren.

Powered by Labrador CMS