Helgeland ligger lengst sør i Nordland fylke og består av 18 kommuner, og har tre sykehus fordelt på tre byer: Mo i Rana (bildet), Sandessjøen og Mosjøen, samt Distriktsmedisinsk senter i Brønnøysund. Foto: Helgelandssykehuset HF

Kommuneoverleger ut mot sykehus-forslag

– Innstillingen til administrerende direktør innebærer at pasienter fra Sør-Helgeland får blant Norges lengste avstander til sitt akuttsykehus, skriver 14 leger i et åpent brev.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

To sykehus, ett i Mo i Rana og ett i Sandnessjøen, og to distrikts-medisinske sentre (DMS) i Brønnøysund og Mosjøen.

Det er anbefalingen som Hulda Gunnlaugsdottir, administrerende direktør i Helgelandssykehuset har gitt styret i Helgelandssykehuset.

Debatten om hvordan den framtidige sykehusstrukturen og lokaliseringen av sykehus på Helgeland skal være har vært heftig.

Gunnlaugsdottirs anbefalte alternativ er altså to akuttsykehus på Helgeland, ett i Mo i Rana og ett i Sandnessjøen, der det i Mo i Rana er større enn det andre.

Nå går 14 kommuneoverleger på Helgeland hardt ut mot direktørens innstilling til styret, i et åpent brev publisert i Helgelands Blad.

–  Et stort og et akuttsykehus ikke er en faglig god og trygg løsning for pasientene i regionen. Framtidens store akuttsykehus med fullverdige akuttfunksjoner må plasseres sentralt på Helgeland, skriver kommuneoverlegene i brevet.

Ledelsen: – Ikke tilfelle

Men i et tilsvar skriver prosjektdirektør 2025, Helgelandssykehuset HF, Kåre Løvstakken, at det legene skriver – nemlig at tilrådningen i praksis betyr at akuttfunksjonene legges ned i Sandnessjøen – ikke stemmer:

–  Det er ikke tilfelle, selv om forslaget innebærer at sykehuset skal rendyrkes og skreddersys som et elektivt sykehus – et sykehus som først og fremst skal drive med planlagt behandling. Et slik sykehus trenger også fullverdig beredskap for akutte situasjoner som kan oppstå, også når det gjelder fødetilbudet. Sykehuset skal ha fødeavdeling som i dag, men tilbudet skal faglig bli bedre, skriver Løvstakken i Helgelands Blad, og viser til at man skal arbeide videre med detaljene i neste fase av prosjektet, der fagmiljøene skal bidra.

Powered by Labrador CMS