– Mange ville mene at vi skulle vært mer restriktive, uttaler helsedirektør Bjørn Guldvog. Arkivfoto. Foto:

Helsedirektoratet med «sterk anbefaling» om prevensjon for kvinner i LAR

Debatten om prevensjon til kvinner i fertil alder som er i legemiddelassistert rehabilitering (LAR), har vært svært markant, og faggrupper har stått mot hverandre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Fagfolkene som behandler rusavhengige kvinner, og helsepersonell som behandler barn har vært uenige om hensynet til å ønske å bli gravid veier tyngst – eller barnets helse.

Arbeidet med nye retningslinjer har vært preget av denne debatten.

Tirsdag offentliggjør Helsedirektoratet de nye retningslinjene:  Anbefalinger om prevensjon og familieplanlegging, legemiddelvalg og legemiddeldose (2019)

Her kommer direktoratet med en såkalt «sterk anbefaling»:

«Veiledning om bruk av prevensjon skal tilbys som en del av helsetjenestens oppfølging av kvinner i LAR i fertil alder: Bruk av prevensjon anbefales frem til rusfrihet og stabil livssituasjon er oppnådd».

– Mange ville mene at vi skulle vært mer restriktive, uttaler helsedirektør Bjørn Guldvog, ifølge direktoratet:

–   Dette er noe vi har vurdert nøye, og vi har kommet frem til at vi ikke kan frata kvinnene retten til å selv ta avgjørelsen. Og så skal vi huske på at ved å legge oss på en mer restriktiv linje, så ville konsekvensene i mange tilfelle være at mange av de gravide kvinnene ville falle ut av LAR, med de konsekvensene det kan medføre for både foster/barn og kvinnen.

Valget om å bli gravid alltid må være kvinnens eget, understreker Guldvog:
 – Det er viktig for meg å være tydelig på at informasjonen bør gis på en slik måte at kvinnen ikke opplever beslutningen om å bruke prevensjon som en forutsetning for å kunne motta behandling i LAR. Det er viktig at kvinnen opplever reell medvirkning, sier Guldvog.

Samtidig understreker han at helsetjenesten på sin side har plikt til å gi kvinnen god veiledning og gjøre det enklere å få prevensjon hvis kvinnen ønsker det. Det er også viktig at helsetjenesten følger opp kvinnen og gir god veiledning gjennom svangerskapet.

Ketil Størdal, leder Norsk barnelegeforening og nestleder Astri Lang har i en kronikk i Aftenposten i august vist en metaanalyse i tidsskriftet JAMA, som omfatter nesten 1500 barn født etter svangerskap der mor hadde brukt opiater:

 –  Artikkelen sammenstiller resultater fra 26 små studier, inkludert én norsk, og peker alle i samme retning: Barna har klart lavere score på kognitive og motoriske tester, og forskjellene vedvarer i skolealder. Analysen finner heller ingen vesentlig forskjeller mellom metadon eller heroin, skriver de to.

Powered by Labrador CMS