Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

FORTJENER VURDERING: Kreftlege Øystein Henske Flatebø mener at «unntakspasienter» som har god effekt av behandling hos privat tilbyder bør få individuell vurdering av oppfølging i det offentlige.

FORTJENER VURDERING: Kreftlege Øystein Henske Flatebø mener at «unntakspasienter» som har god effekt av behandling hos privat tilbyder bør få individuell vurdering av oppfølging i det offentlige. Foto: Aleris

Over 80 kreftpasienter behandlet ved Aleris i år – de fleste betaler selv

– Stadig flere hører om oss, blant annet fra andre pasienter som har hatt nytte av behandling her og ikke minst fra mine kolleger i det offentlige som ikke kan tilby det samme som oss, sier lege Øystein Henske Flatebø ved Aleris Kreftsenter.

Aleris har i dag 48 pasienter til behandling med immunterapi. Selskapet oppgir at ingen av behandlingsformene som tilbys er tilgjengelige i det offentlige, eller godkjent av Beslutningsforum.

En oversikt fra de fire siste årene, viser en stødig vekst fra oppstarten i 2015. Aleris oppgir at selskapet blant annet behandler livmorhalskreft, eggstokkreft, blærekreft, føflekkreft, magekreft, brystkreft, tykktarmskreft, bukspyttkjertelkreft, lungekreft og nyrekreft.

– Det er en rivende utvikling på kreftområdet, og det kommer stadig nye behandlinger på markedet, skriver onkolog Øystein Henske Flatebø ved Aleris Kreftsenter i en e-post til Dagens Medisin.

– Derfor vil det alltid være et gap mellom det som er mulig og det som er tilgjengelig i den offentlige helsetjenesten, både av økonomiske årsaker og på grunn av prioritering og beslutningsprosesser på gruppenivå som skal bestemme om en medisin skal tas i bruk. I denne perioden kommer stadige flere av disse pasientene til oss; mange av dem ville ellers ikke hatt noe annet valg enn å reise til utlandet.

– Fortjener individuell vurdering

Helsetilsynet slo i sommer fast at det er «uforsvarlig» ikke å fortsette behandlingen av en pasient som har fått behandling hos privat tilbyder og fått påvist effekt. Vedtaket har blant annet blitt kalt «en liten revolusjon» av lederen av Norsk onkologisk forening.

– Tror dere at Helsetilsynets vedtak kan gjøre at mange av deres pasienter vil overtas av det offentlige?

– Vi har ikke hatt anledning til å lese Helsetilsynets vedtak og kan derfor ikke kommentere det spesifikt. På generell basis mener vi at dersom en pasient får god effekt av slik behandling, så fortjener pasienten en individuell vurdering for oppfølging i det offentlige. Dette handler om unntakspasienter i det store bildet, kanskje ett titalls pasienter i året.

– Stadig flere hører om oss

I fjor behandlet selskapet pasienter fra samtlige norske fylker. Flatebø tror veksten også skyldes at tilbudet deres har blitt bedre kjent.

– Stadig flere hører om oss, blant annet fra andre pasienter som har hatt nytte av behandling her og ikke minst fra mine kolleger i det offentlige som ikke kan tilby det samme som oss. Vi har det siste tiåret markert oss som en seriøs og skikkelig aktør, og våre faglige vurderinger nyter tillit. Vi setter ikke i gang med behandling med mindre det er faglig grunnlag det det, og vi avslår cirka to ganger så mange som vi behandler.

Har behandlet over 80

Det er nå i overkant av 40 pasienter til behandling, men så langt i år har Aleris tilsammen behandlet 84 pasienter.

– Noen pasienter er ferdigbehandlet og vi behandler ikke pasienter lenger enn det som er nødvendig eller hensiktsmessig medisinsk sett. Andre fortsetter behandlingen sin i det offentlige fordi Beslutningsforum har godkjent den aktuelle behandlingen, sier Flatebø.

– Det er også viktig å understreke at vi gjør rutinemessige responsevalueringer etter tre måneder med behandling. Dersom behandlingen ikke har tilstrekkelig effekt, avsluttes behandlingen.

Selskapet oppgir at det forventer å behandle nærmere 150 pasienter i løpet av 2019.

Flertallet har ikke forsikring

Det varierer hvor mange av pasientene ved Aleris som får behandlingen dekket av helseforsikring, sier Flatebø.

– For tiden ligger andelen forsikringspasienter på kun 30 prosent.

– Hvor mange har avsluttet behandling på grunn av økonomi?

– De aller fleste som kommer til oss har tenkt gjennom det økonomiske aspektet før de kommer, så dette er en svært sjelden problemstilling hos oss. Vi bruker også god tid sammen med pasienten før vi starter opp behandling, på å forklare hva det vil innebære og hva de kan forvente, både med tanke på kostnader og medisinsk effekt. 

– Hvor mange har avsluttet behandling fordi den er overtatt av det offentlige?

– Det ligger i sakens natur at så snart behandlingsformen godkjennes av Beslutningsforum, vil pasienten gå tilbake til sitt offentlige sykehus for å fortsette behandlingen der. I slike tilfeller er vi selvfølgelig behjelpelige slik at det skal gå mest mulig knirkefritt for pasienten og ikke forsinke behandlingsforløpet. Når det gjelder individuelle pasienter som har hatt så god effekt at det offentlige har tatt over behandlingen, så dreier det seg om veldig få pasienter, i underkant av ti pasienter siden vi startet opp med immunterapi i 2015.

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!