ØKER: Andelen gutter som søker seg til helse- og oppvekstfag på videregående har økt de siste ti årene. Foto: Getty Images

Flere gutter velger helsefag

Over 20 prosent av søkerne til Vg1 helse og oppvekstfag i år er gutter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Fylkeskommunene har gjennomført sitt førsteinntak til videregående opplæring. Utdanningsdirektoratets samlede statistikk viser at nærmere 190.000 søkte skoleplass i årets opptak.

18 639 søkere fikk tilbud om skoleplass på Vg1 helse- og oppvekstfag, som er det nest største utdanningsprogrammet etter studiespesialisering. Helse- og oppvekstfag gir grunnlag for å fortsette på blant annet ambulansefag, barne- og ungdomsarbeiderfag og helsearbeiderfag.

Over 300 flere fikk tilbud om skoleplass på helse- og oppvekstfag i år enn i fjor.

– Trenger kalde hoder og varme hender

Statistikken viser at det har vært en økning i andelen gutter som ønsker seg til Vg1 helse- og oppvekstfag de siste ti årene. I 2009 var 13 prosent av søkerne gutter, mot 21 prosent i 2019.

– Helse og omsorgsyrkene trenger både jenter og gutter med kalde hoder og varme hender, så det er positivt at flere gutter nå søker til disse linjene. Jeg håper ungdommene tar valg basert på egne interesser og ønsker, og ikke ut ifra hva samfunnet forventer av dem, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS