JOBBMULIGHETER: Maiken Klev Rotvik (18) starter på en bachelor i sykepleie til høsten. En av grunnene til at hun valgte sykepleie er fordi det gir mange jobbmuligheter. Foto: Julie Kalveland

Sykepleie: Flere studieplasser – men færre kvalifiserte søkere

Over 30 prosent færre kvalifiserte søkere til sykepleierutdanningen etter at karakterkravene ble skjerpet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Tirsdag ble de nasjonale tallene for opptak og fordeling av studieplasser presentert. Nesten 100.000 har fått tilbud om studieplass via Samordna opptak i år.

–Det er kunnskap vi lever av i dag og kunnskap vi skal leve av i fremtiden, enten det handler om klima eller eldrebølgen, sa minister for forskning og høyere utdanning Iselin Nybø da tallene ble lagt frem.

– Aldri har det vært flere studieplasser ved landets universiteter og høyskoler og aldri før har flere kvalifiserte søkere fått studieplass.

– Flere gåstoler enn barnevogner

Antallet søkere har imidlertid gått noe ned. Det var 2,1 prosent færre søkere i år enn i fjor.

17 prosent søkte seg til helsefag. Som tidligere år var medisinutdanningen ved Universitetet i Oslo det vanskeligste studiet å komme inn på.

På sykepleierutdanningen antallet som har fått tilbud om studieplass økt. Det er planlagt 225 nye studieplasser på sykepleierstudiene og 7 255 søkere har nå fått tilbud om plass.

– Prognoser fra SSB viser at det vil bli flere gåstoler enn barnevogner de neste to tiårene. Befolkningen blir eldre og behovet for flere kvalifiserte sykepleiere blir større. Til tross for høye krav til sykepleierutdanningen er det på landsbasis en økning på 3,7 prosent i antall søkere som får tilbud. Det viser at vi kan forvente høye grunnleggende ferdigheter hos søkerne og samtidig legge til rette for at flere kan utdanne seg til å bli sykepleiere, sa minister Nybø.

Færre kvalifiserte søkere

Antallet kvalifiserte søkere til sykepleierutdanningene har imidlertid gått ned med 36,4 prosent. Det er i år for første gang innført karakterkrav på minimum 3 i matematikk og norsk. Det var også færre som hadde sykepleie som førstevalg i år.

– Når vi stiller nye krav til søkerne ser vi at det påvirker prioriteringene deres. I fjor hadde cirka 16.000 sykepleierutdanningen som sitt førstevalg. I år er det om lag 13.000. Det er en forventet nedgang etter skjerpede krav i matematikk og norsk, sa Nybø.

– Variert arbeidshverdag

Maiken Klev Rotvik (18) starter på en bachelor i sykepleie til høsten.

– Jeg valgte sykepleierstudiet fordi jeg liker å hjelpe andre og fordi det gir mange jobbmuligheter, en variert arbeidshverdag og muligheten til å møte mange forskjellige mennesker.

Rotvik har gått helsefagarbeider-linjen på videregående og påbygg, før hun nå skal studere ved OsloMet.

– Det er stor mangel på sykepleiere, og det spås at det vil mangle enda flere i fremtiden. Er det noe du har tenkt på i valg av studie?

– Dette er ikke en hovedgrunn til at jeg har valgt sykepleie, men jeg er glad for å kunne hjelpe til. Jeg har opplevd at vi er få på jobb på sykehjemmet hvor jeg jobber som ekstravakt, så det skremmer meg jo litt at vi blir færre i årene som kommer.

Powered by Labrador CMS