USTABILT: Beredskapen etter overatørbyttet har vært ustabil. Nå oppretter Forsvaret en midlertidig helikopterbase. Foto: Anne Grete Storvik

For ustabil beredskap - setter inn helikopter fra Forsvaret

Som følge av varierende beredskapen for luftambulansetjenesten oppretter Forsvaret en midlertidig ambulansehelikopterbase i Kirkenes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Klokken syv torsdag kveld var et ambulansehelikopter på plass i Kirkenes. Forsvaret oppretter en midlertidig base i byen etter en forespørsel fra Helse Nord. Ambulansehelikopteret vil være på 24 timers beredskap.

– Dette er et ledd i vår tiltaksplan. Vi har sett at beredskapen svinger for mye, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Haarvik i Luftambulansetjenesten HF, som driver luftambulansetjenesten på vegne av de regionale helseforetakene.

Anmodningen fra Helse Nord kom etter ønske fra Luftambulansetjenesten HF, Universitetssykehuset Nord-Norge HF og Finnmarkssykehuset HF, oppgir Haarvik.

Les også: – Tilfredsstillende beredskap

Haarvik viser til at det har vært for stor variasjon i hvor mange fly som har kunnet lande på kortbaneflyplasser, som det er særlig mange av i Finnmark.

– Vi kan ha tilgang på fire fly med kortbane-egenskaper i en periode, og så bare ett fly med kortbane-egenskaper i perioder. Når vi ikke klarer å få stabilisert beredskapen med kortbaneflyene, så mener vi det er riktig å sette inn et helikopter, spesielt for å styrke beredskapen i Finnmark.

– Ikke på planlagt nivå

– Hva har vært den utløsende faktoren for å hente inn helikopteret fra Forsvaret?

– Vi har sett at kortbaneberedskapen har blitt for ustabil og ikke stabiliserte seg på planlagt nivå. Da har vi blitt enige med de medisinske miljøene ved Finnmarkssykehuset og UNN om å be Forsvaret om å hjelpe oss med ett helikopter.

– Ifølge tiltaksplanen kan Forsvaret stille med enda ett helikopter. Er det aktuelt å sette inn ett helikopter til?

– Vurderingen på det nåværende tidspunkt er at det er tilstrekkelig å sette inn ett helikopter nå. Det kommer av at flere piloter skal være ferdig trent og flere fly skal gå over på normal beredskap de neste dagene.

– Ikke meldt inn avvik

Fungerende fagdirektør Randi Brendberg i Helse Nord oppgir at færre fly som kan lande på kortbane gir mer arbeid for det medisinske personellet som må vurdere situasjonen for hver enkelt pasient.  

– Færre tilgjengelige ressurser på kortbane krever mer arbeid med prioritering og koordinering, men vi får daglig tilbakemelding fra helseforetakene om status på drift og pasientbehandling, og har ikke fått meldt inn noen avvik som skyldes overgang fra en leverandør til en annen.

Luftambulansetjenesten HF oppgir at helikopteret fra Forsvaret vil være i beredskap frem til 14. juli, dersom det er behov for det.

Powered by Labrador CMS