Erling Ulltveit, seniorrådgiver i Legemiddelindustrien (LMI) mener det aller viktigste forslaget fra Helsedirektoratet er at sykehusene må kjøpe legemidler hos flere leverandører der det er mulig. Bildet er tatt under Stortingets helse- og omsorgskomité sin åpne høring om sårbarhet ved legemiddelmangel i starten av mai. Foto: Vidar Sandnes

– Helseforetakene må kjøpe legemidler fra flere leverandører

Helsedirektoratet vil at sykehusene kjøper legemidler fra flere leverandører for å sikre tilgangen. – Det aller viktigste tiltaket, mener LMIs Erling Ulltveit.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

I rapporten om Nasjonal legemiddelberedskap som ble lagt frem fredag, oppfordres det til å bruke innkjøpsordninger som bidrar til bedre forsyningsvirksomhet i spesialisthelsetjenesten.
Helsedirektoratet peker på at innkjøpsordningene i spesialisthelsetjenesten er lite robuste når det kommer til legemiddelberedskap.
De peker også på at samordningen mellom de regionale helseforetakene om legemiddelberedskap er svak.

Én svakhet er at det ofte inngås avtale med kun en legemiddelprodusent per virkestoff, og dette kan gi økt sårbarhet ved svikt i leveransene.

Selv om dette er i ferd med å endre seg, understreker Helsedirektoratet viktigheten av å velge flere leverandører:

–  Ved gjentatte anledninger har anbudsvinner hatt leveringsproblemer. Da kan det raskt oppstå en situasjon hvor legemidler fra en annen leverandør ikke er tilgjengelig, da denne ikke har planlagt produksjonen for norske forhold, skriver direktoratet,  som understreker at retningslinjer og anbudsavtaler bør omfatte legemidler fra flere leverandører for samme virkestoff, for å slik å redusere risikoen.

– Dette er kanskje det aller viktigste tiltaket jeg ser i rapporten, sier Erling Ulltveit, seniorrådgiver i Legemiddelindustrien (LMI).

–  Helseforetakene må være bevisste på dette, og der det er mulig inngå avtaler med to eller flere leverandører, sier Ulltveit, som for øvrig beskriver rapporten som et «svært solid arbeid».

Vil begrense reeksport
Et annet tiltak Helsedirektoratet foreslår, er å be Legemiddelverket å vurdere å innføre bestemmelser som åpner for å begrense reeksport når det er fare for mangel på legemidler, også legemidler som omfattes av beredskapsordningen.

–  Også det er veldig gode nyheter, mener Ulltveit.

LMI har tidligere tatt til orde for at man må utrede mulighetene til å forby eller begrense parallelleksport av legemidler som er oppført på beredskapslistene.

Bortsett fra grossistene selv, som ikke er åpne om det, er det ingen som kjenner omfanget av parallelleksporten i Norge.
Innsyn i lagrene
I dag har myndighetene heller ikke innsyn i lagerbeholdningen til grossistene, dette foreslås nå som et tiltak i rapporten.

– Det er et godt tiltak er at man skal stille krav om beredskap i forbindelse med grossist- og legemiddelanbud, det er viktig at myndighetene bruker den makten, slik at det stilles krav til grossistene om hvilket sykehus de skal levere til og ikke, for eksempel, sier Ulltveit.

–  Legemiddelmangel er en global situasjon og derfor vil ramme flere land samtidig. Hvis noen land begynner å begrense muligheten til å sende legemidler ut av landet, er det dumt om ikke Norge gjør det samme. Vi har lavt prisnivå på legemidler, og det kan være attraktivt å eksportere til andre land som har mangel. Det er viktig å hindre at dette skjer.
– Når det er mangel er det viktig at legemidlene forblir i Norge. Det er ikke slik at parallelleksporten nødvendigvis er årsaken til mangel, men det kan forverre situasjonen og føre til at den varer lenger, sier Ulltveit til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS