Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
LIKE GOD OVERLEVELSE: Overlege Åsmund Avdem Fretland og forskergruppen han tilhører ved Rikshospitalet, viser i en ny studie at pasienter som fikk kikkhullskirurgi klarte seg like godt som dem som fikk tradisjonell åpen kirurgi. Flere fordeler gjør at kikkhullsoperasjon er best for pasientene, mener Fretland. Foto: Lasse Moe

– Kikkhullskirurgi er i sum bedre enn åpen leveroperasjon

En stor studie gjennomført av forskere ved Rikshospitalet viser at pasienter som opereres med kikkhullsoperasjon lever like lenge etter operasjon som dem som gjennomgår en åpen operasjon. Sammenlagt med andre positive effekter er det ikke tvil om hvilken metode som er best, mener forsker og overlege Åsmund Avdem Fretland.

Publisert: 2019-06-03 — 13.30
FORSKERNE: Åsmund Avdem Fretland, seksjonsleder og professor Bjørn Edwin og Davit L. Aghayan i forskningsgruppen bak OSLO-COMET-studien diskuterer før en kikkhullsoperasjon på Intervensjonssenteret på Rikshospitalet. Foto: Vidar Sandnes

CHICAGO (Dagens Medisin): Mandag legges funn fra den norske OSLO-COMET-studien på verdens største kreftkongress. Studien av nærmere 300 norske leveropererte tarmkreft-pasienter viser at pasientene var i live like lenge etter operasjon, uavhengig av om de fikk kikkhullsoperasjon, laparoskopisk kirurgi, eller en tradisjonell åpen operasjon. Dette er den aller første randomiserte studien av de to operasjonsmetodene.

– Laparoskopisk kirurgi brukes mer og mer, men det har vært begrenset dokumentasjon på effekten av den nye metoden, sier overlege Åsmund Avdem Fretland, overlege ved Intervensjonssenteret ved Rikshospitalet til Dagens Medisin.

Fretland er i Chicago for å presentere posteren på vegne av forskningsgruppen som ledes av seksjonsoverlege og professor Bjørn Edwin. Posteren skal diskuteres i en egen sesjon og er en av svært få postere som er valgt ut til konferansens presseprogram.

Stor interesse

Det har vært stor interesse for studien i fagmiljøet, oppgir Fretland. Det er ikke gitt at en ny metode alltid er bedre.

– For ikke lenge siden kom en studie fra USA som viste at kikkhullsopperasjon er dårligere enn åpen operasjon for livmorhalskreft. Det var et jordskjelv i en verden hvor kikkhullsoperasjon er på fremmarsj, sier Fretland som også jobber ved Seksjon for lever- og pankreaskirurgi.

Kikkhullskirurgi innebærer at kirurgene ikke åpner pasienten slik det har vært vanlig, men heller opererer bort svulster fra pasientens lever gjennom centimeter-store hull. Buken blåses opp med karbondioksid-gass for å gi plass og kirurgene opererer ved hjelp av kamera og lange redskaper.

Lever mer enn seks år etter operasjon

Resultatene fra OSLO-COMET viser medianoverlevelse på seks og et halvt år etter operasjonen, uavhengig av hvilken type operasjon pasientene gjennomgikk.

Tidligere har forskerne publisert resultater som viste signifikant færre komplikasjoner én måned etter behandling. Gjennomsnittlig liggetid på sykehus er kortere: Fra fire til to dager og pasientene rapporterer bedre livskvalitet etter kikkhullskirurgi.

– I sum vil det være bedre for pasientene å opereres med kikkhullskirurgi.

– Bør tilby kikkhullskirurgi

Funnene fra studien bør få følger for behandlingen av tarmkreftpasienter med spredning til lever i hele Norge, mener Fretland og hans forskergruppe.

– Vi håper at resultatene vil oppmuntre flere til å tilby laparoskopisk leverkirurgi, sier Fretland.

Det er kun universitetssykehusene som står for leveroperasjoner i Norge.

– Flere sykehus er i gang med laparoskopisk leverkirurgi og etter vårt syn oppmuntrer resultatene til å fortsette med dette, sier Fretland, men han understreker at operasjonsmetode også er opp til kirurgen:

– Hver kirurg må vite hva han eller hun kan best, og gi pasienten den onkologisk beste behandlingen. Vi har folk på huset med stor erfaring på huset og det har vi hatt stor nytte av. Det er veldig viktig med strukturert opplæring.

Interessekonflikter: Åsmund Avdem Fretland opplyser at han har mottatt ett honorar fra Olympus.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!