Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
GODE NYHETER: Overlege Åslaug Helland jubler over den høye totaloverlevelsesraten for lungekreft-pasienter. Foto: Lasse Moe

Ny studie på lungekreft-overlevelse: – Fantastisk

Nye data på langtidsoverlevelse for lungekreftpasienter som ble behandlet med immunterapi, viser at over 20 prosent av pasientene som ikke hadde fått tidligere behandling med kjemoterapi, er i live etter fem år.  

Publisert: 2019-06-01 — 16.54
Denne artikkelen er over to år gammel.

CHICAGO (Dagens Medisin): En fase 1-studie av legemiddelet pembrolizumab (Keytruda) til behandling av ikke-småcellet lungekreft som legges frem under ASCO søndag, viser data for overlevelse etter fem år. Studien er en av de første studiene på pembrolizumab og dataene er bermerkelsesverdige, mener overlege Åslaug Helland ved Oslo universitetssykehus.

– Dette er helt fantastisk i lungekreft-sammenheng.

Lungekreft er den kreftformen som tar flest liv og prognosene for dem som får lungekreft, har vært nedslående. KEYNOTE-studien viser imidlertid at 23,2 prosent av pasientene som ikke hadde fått tidligere behandling med kjemoterapi, var i live etter fem år.

– Data fra Kreftregisteret viser at 2,7 prosent norske pasienter med lungekreft, avansert sykdom, var i live etter fem år. Da er det klart at 23 prosent, som denne studien viser, er veldig bra, sier Helland.

15 prosent av pasientene som hadde fått kjemoterapi tidligere, var også i live etter fem år. Pasienter med høyt PDL1-uttrykk hadde størst effekt.

God og langvarig effekt

– Dette viser at det er en hale med pasienter som har god og langvarig effekt av behandlingen, slik også andre studier av immunterapi på ikke-småcellet lungekreft har vist, sier Helland.

– Dette er allerede etablert behandling, men studien styrker funnene vi har sett tidligere.

Interessekonflikter: Åslaug Helland har mottatt honorarer fra AstraZeneca, Brystol-Myers-Squibb, MSD, Pfizer og Roche. Hun har vært rådgiver for AstraZeneca, Brystol-Myers-Squibb, MSD og Roche. Helland har også mottatt foredragsbidrag fra AstraZeneca, forskningsstøtte fra AstraZeneca og Roche.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!