Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SUNN MAT: – Ut fra denne studien ser det ut til at det er kostholdsendringen i seg selv som har forårsaket laverede dødelighet, og også redusert risiko for brystkreft, sier Hans Petter Eikesdal, ved Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen. Foto: Lasse Moe

Studie: Lite fett og mer frukt og grønt reduserer dødelighet av brystkreft

Kvinner som fulgte en fettfattig diett og inkluderte daglige porsjoner med frukt, grønt og korn hadde 21 prosent lavere risiko for å dø av brystkreft enn kvinner som fortsatte med sitt vanlige kosthold. – Overraskende gode resultater, sier norsk brystkreftekspert.

Publisert: 2019-05-30 — 10.30 (Oppdatert: 2019-05-31 — 03.30)
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Studien som presenteres på den store amerikanske kreftkonferansen ASCO, er en del av den kjente amerikanske Women Health Initiative - WHI-studien (se faktaramme).

Resultatene i studien viser en reduksjon i brystkreftspesifikk død på hele 21 prosent blant kvinnene på dietten. Den totale dødsrisikoen etter brystkreft uavhengig av dødsårsak var 15 prosent lavere blant disse kvinnene sammenlignet med kvinner som fortsatte med sitt vanlige kosthold. 

Studien er gjennomført av forskere ved Los Angeles Biomedical Research Institute, Harbour-UCLA Medisinske senter i Torrance. Her er det medisinske senteret avbildet fra forskningsinkubatoren til LA Biomed Foto: Lasse Moe

– Dette er overraskende gode og viktige resultater, sier overlege og professor Hans Petter Eikesdal ved Helse Bergen og Universitetet i Bergen til Dagens Medisin. Han er en av flere nordmenn som deltar på ASCO.

Kjent risikofaktor

Eikesdal påpeker at overvekt er en kjent risiko for brystkreft.

– Ut fra denne studien ser det ut til at det er kostholdsendringen i seg selv som har forårsaket laverede dødelighet, og også redusert risiko for brystkreft. Det betyr at et sunt kosthold er viktig uavhengig av overvekt. Tidligere har vi trodd at det er overvekt alene som har vært avgjørende, sier Eikesdal.

Og han legger til:

– Dette er en stor, solid prospektiv studie som det er grunn til å feste lit til. Den kommer fra en god og respektert forskergruppe.

WHI-studien

WHI startet i 1993, og innebefatter en rekke løpende, randomiserte, kontrollerte kliniske studier som ser på metoder for forebygging av hjertesykdom, bryst og kolorektal- kreft og osteoporotiske brudd hos postmenopausale kvinner.

 • Fra 1993 er totalt 161.808 kvinner i alderen 50-79 inkludert i en eller flere randomiserte kliniske studier som blant annet undersøker helseeffektene av hormonbehandling (HT), kosttilskudd (DM) og / eller kalsium og vitamin D-tilskudd (CaD) eller til en observasjonsstudie (OS).
 • Ved avslutningen av den første studietiden i 2005 fortsatte WHI Extension Studies (2005-2010, 2010-2020) som oppfølging av alle kvinner som har samtykket til det.
 • Forskerne har samlet inn blodprøver fra kvinnene da de ble med i studien og vil fortsette å gjøre det regelmessig slik at de kan følge kvinners helse basert på en rekke blodbiomarkører.
 • Studien finansieres av National Institutes of Health.

KILDE: https://www.whi.org/

49.000 kvinner fulgt i nesten 20 år
Den nye studien omfatter 48.835 postmenopausale kvinner i alderen 50 til 79 år uten tidligere brystkrefthistorie. Kvinnene ble randomisert til en intervensjonsgruppe og en kontrollgruppe. Fra 1993 til 1998 fikk kvinnene i intervensjonsgruppen en diett med mål om å redusere det daglige fettinntaket med 20 prosent eller mindre av det totale kaloriinntaket. Det var også et krav at dietten inneholdt minst en porsjon grønnsaker, frukt og korn daglig. Kvinnene fulgte dietten i rundt 8.5 år.

I kontrollgruppen fortsatte kvinnene med sitt tidligere kosthold hvor fett utgjorde 32 prosent eller mer av det daglige kaloriinntaket.

Alle kvinnene ble fulgt opp lenge etter at intervensjonsperioden var over. Gjennomsnittlig oppfølgingstid var nærmere 20 år. I oppfølgingsperioden fikk 3374 kvinner diagnostisert brystkreft.

De fleste kvinnene i intervensjonsgruppen reduserte sitt daglige fettforbruk til 25 prosent eller mindre, men flertallet nådde ikke målet om 20 prosent reduksjon. Alle i gruppen økte inntaket av frukt, grønnsaker og korn. Gjennomsnittlig vekttap i intervensjonsgruppen var tre prosent.

Samlet sett opplevde kvinnene i intervensjonsgruppen en rekke kort- og langsiktige helsemessige fordeler sammenlignet med kvinnene i kontrollgruppen.

Bør få betydning også i Norge
Studien er den største i sitt slag i verden.

– Vår studie er den første randomiserte, kontrollerte studien som undersøker om et sunt kosthold kan redusere risikoen for dødsfall ved brystkreft, sier forsker, lege og dr. philos Rowan Chlebowski, ved Los Angeles Biomedical Research Institute, Harbour-UCLA Medisinske senter i Torrance, i en pressemelding. Han har ledet studien som er den største av sitt slag i verden.

Og han fortsetter:

– Det balanserte kostholdet vi har laget i dietten er moderat og gir helsefordeler også etter 20 år. Våre funn gir økt kunnskap om hvordan kosthold og ernæring kan spille en rolle for å redusere dødeligheten av brystkreft.

– Dette bør få betydning, også for hvordan vi informerer både pasienter og befolkningen i Norge. De kostholdsendringen som er gjort er ikke store og omfattende og kan være overkommelig for mange. Dette bør vi gi tydelig informasjon om, avslutter Eikesdal.  

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Kari Gløersen 01.06.2019 13.47.59

  Tannlege

  Her benyttes prosenttall i hytt og pine! Dvs grunnlaget for prosent-tallene varierer fra setning til setning. En bedre definisjon av hva prosentene reflekterer hadde gjort det enklere for menigmann å relatere dette til eget kosthold. Men hovedbudskapet er godt, men diffust.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!